Richard Teuwissen 'voetballer'Op Wikipedia kun je Richard ook terug vinden bij KFC Winterslag. Hier klikken!

  ' Teuwissen ' ... een naam die voor eeuwig aan de motorcross te Neeroeteren zal verbonden blijven. Doch bij de sportieve familie Teuwissen zat er ook een vreemde eend in de bijt.

Richard Teuwissen , geboren op 24 oktober 1962, groeide wel op tussen al dat motorgeronk van broers Patrick en Erik, neven Mathieu en Jean en met nonk Jef als talent motorcrosser nummer één. Bij  zijn geboorte dacht iedereen, nog even en we zien die kleine Teuwissen hier over het zand vliegen. Doch Rich werd niet aangetrokken door het motorengeluid.

Integendeel, hij had eerder schrik om op zo een monster  gek te doen. De kleine Teuwissen was van kindsbeen af gebeten door het voetbal. Het ganse jaar door kon je hem met zijn lederen vriend aantreffen op de pleintjes in de hei of op het voetbalveld van Neeroeteren FC.

     Richard was een natuurtalent, de balmicrobe had hem volledig in zijn macht. Hij spendeerde ieder vrij uurtje in het oefenen met de bal. Zijn vader Pierre hield hem eens in de gaten toen hij thuis op het koertje stond te trappen met de bal. Duizend tweehonderd keer kon hij de bal jongleren. Uren kon hij het leder tegen de platen trappen, zolang tot vader er de zenuwen van kreeg! En 's avonds lag hij met zijn voetbalschoenen naast zijn hoofdkussen in bed.

    

     Zijn hele jeugd speelde Richard bij Neeroeteren FC. Op zestienjarige leeftijd speelde hij er al in het eerste elftal. Daar liet hij als jong talent van zich spreken. Het was de secretaris van Winterslag FC die Richard weghaalde bij Neeroeteren FC om bij de 'vieze mannen' te gaan spelen. Hier speelde hij 2 jaar bij de Uefa's. In die periode werd hij uitgeroepen tot beste jongere. Dan speelde hij er één jaar bij de invallers. Tussendoor werd hij 15 maal opgeroepen voor Heizeltrainingen. Tijdens zijn verblijf bij Winterslag FC behaalde hij met de Uefa's de jeugdtrofee "Het belang van Limburg". De prijs was 10 dagen naar Amerika.

    

      Na één jaar bij de invallers van Winterslag FC gespeeld te hebben, volgde voor Richard een nieuwe stap in zijn voetbalcarrière. Er kwam een voorstel om bij Eendracht Rotem te gaan spelen in de eerste ploeg. Teuwissen twijfelde niet lang en tekende een contract van één jaar bij Rotem op uitleenbasis van Winterslag.

Richard was sportman in hart en nieren. Zo ging hij ook regelmatig samen trainen met zijn neef Jean Teuwissen, die op motorcrossgebied grote naam begon te maken. En regelmatig kon je Richard dan aantreffen op een cross als trouwe supporter van zijn neef en broers.

 

     Twee jaar speelde Richard bij Eendracht Rotem in bevordering. Met respectievelijk zes en tien doelpunten in deze periode. Winterslag had Teuwissen niet uit het oog verloren en eiste hem terug op. Ondertussen speelde Winterslag FC in 2de nationale. Teuwissen trainde mee met de eerste ploeg en behaalde enkele selecties, de rest speelde hij met de reserve. Na één seizoen werd hij aangetrokken door 3de nationale Bilzen VV, waar hij dat seizoen zeven keer de netten bol kon zetten. Hierna volgende één seizoen zonder veldvoetbal en speelde hij enkel zaalvoetbal bij Mini-Bambi tot Rotem hem definitief kocht van Winterslag.

Twee jaar verbleef Teuwissen bij Eendracht Rotem om dan terug naar zijn moederclub Neeroeteren te gaan. Met Neeroeteren degradeerde Richard uit bevordering terug naar eerste provinciale. Een conflict met trainer Studziba zorgde ervoor dat Richard het na één jaar voor bekeken hield bij Neeroeteren. Er volgde een jaar van inactiviteit in het veldvoetbal. Dit werd opgevuld met een jaar zaalvoetbal bij Neeroeteren. In 1991 speelde Richard terug veldvoetbal bij Dilsen VV. Met Dilsen promoveerde hij dat jaar terug naar eerste provinciale. Echter bleef Richard niet bij Dilsen maar koos om het volgende jaar uit te komen bij Nevok Gruitrode. Bij de start van het seizoen in Gruitrode sukkelde Richard met veel blessureleed. Zo moest hij dat jaar dan ook een operatie ondergaan. Na één seizoen van herstel, probeerde Teuwissen het nog eens terug, maar bij de eerste trainingen ging het alweer fout en liep hij een grote spierscheur op. Wijselijk en na goed overleg besloot Richard om op tweeëndertig jarige leeftijd een punt te zetten achter zijn actieve loopbaan als voetballer. 

Richard Teuwissen 5de van links naast Pierke Denier.

fotoboek richard teuwissen


Een boek over Richard zijn sportcarrière, familie en hobby's was al lang een droom van Teuwissen. Maar zelf daar aan beginnen zag hij niet zitten. Richard:" Daar heb ik de nodige knowhow niet voor". Zo vroeg hij mij om deze taak eens tot een goed einde te brengen. Al in 2017 schreef ik een artikel over Richard zijn voetbalcarrière. Welke jullie hierboven hebben kunnen lezen. Maar Richard wilde dit aanvullen met persoonlijke gebeurtenissen uit zijn leven. Samen besloten we te kiezen voor een mooi uniek en persoonlijk fotoboek, daar een boek in kleine oplage financieel veel te duur zou zijn. Zo startte ik met een map vol foto's en een persoonlijke kennis van Richard aan dit fotoboek. Na vele uren piekeren hoe het eruit moest zien, begon ik met eerst enkele foto's te bewerken zodat deze een betere uitstraling zouden krijgen in zijn fotoboek. Ik heb het fotoboek chronologisch opgebouwd en alle ingrediënten die Rich erin wilde hebben toegevoegd. Het resultaat mag gezien worden. Toen Richard het boek kwam halen, zag je zijn ogen stralen van geluk. Zelfs zijn haren op zijn armen gingen er recht van staan. Richard zou Richard niet zijn, mocht hij dit gebeuren niet delen met zijn vele FB vrienden. En het werd een succes, getuigen hiervan de meer dan 441 like's en 165 welgemeende positieve reactie. Richard bedankt dat ik je droom mocht werkelijkheid maken, je vriend Ronny.   


Reünie met Winterslag (De vieze Mannen) prachtige avond. samen met Billen, Deniers, .Met De bekker en suppoter Noel Cuppens

    

 

     Reeds meer dan 30 jaar kent iedereen Richard als de sympathieke en steeds behulpzame sportdienstmedewerker in de sporthal van Neeroeteren. Richard is ook zeer begaan met het rijke sportverleden van Neeroeteren. Zo zorgt hij ervoor dat de galerij van sportmensen te Neeroeteren in ere en up to date gehouden wordt. Ga gerust eens een kijkje nemen in de wandelgangen van de sporthal naar de vele foto's van sport- persoonlijkheden die Richard met veel zorg een mooi plekje heeft bezorgd.

 

 

Tekst Witting Ronny

eendracht Rotem-Neeroeteren fc 1989 film

Richard Teuwissen in de wedstrijd van Eendracht Rotem tegen Neeroeteren FC 1989. We zien de voorbereiding op de wedstrijd, het etentje voor de wedstrijd, wedstrijdbespreking, opwarming en de wedstrijd zelf. Rotem won met 2-1 van Neeroeteren.

Wielrennen mijn passie


Sportgalerij in sporthal "De Borg"


 Richard Teuwissen is al bijna 40 jaar in dienst bij de sportdienst van Maaseik. Bij de bouw van de nieuwe sporthal "De Borg", kreeg hij van Peter Germeau de opdracht om foto's te verzamelen van het rijke sportverleden van Neeroeteren. Ondertussen is deze verzameling aan oude foto's uitgegroeid tot een ware galerij over het rijke sportverleden van Neeroeteren. Alle sporttakken worden er uitgestald in de wandelgangen van "De Borg". Een hoofdbrok van het rijke sprotverleden vormt de motorcross, met 14 wereldtitels, meer dan 20 Belgische en evenveel Limburgse titels. Is Neeroeteren op dat gebied uniek in de wereld. Nergens vindt je zoveel motorcross geschiedenis als in Neeroeteren. Dit jaar 2023 is het 70 jaar geleden dat de eerste cross plaats had in de Schootsheide te Neeroeteren. De sporthal haar ligging ademt pure geschiedenis uit. Hier ronkte de motoren van Leo Gysen, Jef Teuwissen en Harry Everts langs om te gaan oefenen op de Bek een beetje verder. Ronny Witting ondervoorzitter van de heemkundige kring Wotra steunt het project in de sportgalerij en bezorgde al verschillende mooie herinneringen aan het sportverleden van Neeroeteren. Verder lag op deze plaats 75 jaar geleden het voetbalplein van Neeroeteren FC. Kom dus gerust eens kijken naar deze sportgalerij van het rijke sportverleden dat Neeroeteren te bieden heeft. 

Richard Teuwissen was op 29 oktober 2023 te gast bij radio LRM te Maaseik.