Clubs en bestruursleden


MC De Zandklievers 1953-1961

MC De Sportvrienden jaren zestig


mc maasland


Circuit Neeroeteren kiezelgroeve Waterloos


IN MEMORIAM JEF SCHRIJVERS

 

Ronkend geluid van terreinmachines klonk een jonge Jef Schrijvers bekend in de oren. Thuis in Opoeteren en in het aangrenzende Neeroeteren werden regelmatig motorcrosses georganiseerd. Vooral Leo Gysen en Jef Teuwissen maakten in het Maasland reclame voor de motorcross-sport.

Schrijvers raakte in de ban van deze snelheidswedstrijden over ruwe terreinen. Hij koos niet voor het werk op de motor, doch zag een bestuursfunctie wel zitten. De altijd opgewekte kerel zorgde voor een aangename sfeer in alle geledingen van MC De Sportvrienden. Later als voorzitter van MC Maasland, werkte Jef met kranige clubleden aan de herwaardering van het crossen met zijspan in België.

Ze speelden het klaar om de GP te organiseren in de Kiezelgroeve. Reeksen voor solo’s maakten plaats voor nationale zijspannen en oldtimers op drie wielen. Het werd een succes. Het evenement lokte jaarlijks een massa toeschouwers. Maar dan slaagden enkele zeurpieten er in om het motorfeest in ‘De Koel’ te laten verbieden! Men diende uit te wijken naar de Horensbergdam in Genk.

Het mooi overzichtelijk circuit van de Kiezelgroeve kreeg later het bezoek van vernielers. Woekerende plantengroei deed de rest. De ontgoocheling bij MC Maasland was immens. Omgekeerd evenredig met het aantal binnengehaalde trofeeën en titels, daalde in Limburg het aantal omlopen naar twee!

Jef Schrijvers was een joviaal iemand, maar het hele gedoe met de Kiezelgroeve deed hem pijn. Toch bleef hij altijd rustig. Jef respecteerde iedereen en kon ongestoord kalm problemen met tegenpartijen bespreken. Terwijl er nog volop geprocedeerd werd verloor de voorzitter zijn strijd tegen een ongeneeslijke ziekte. MC Maasland - één van de meest succesvolle clubs binnen de BMB - federatie - moest verder zonder de man met de onafscheidelijke snor.

Jef Schrijvers echtgenoot van mevrouw Lisette Scheymans en vader van twee kinderen, werd geboren in Opoeteren op 19 - 09 - 1944. Hij overleed thuis in familiekring te Opoeteren op 20 - 03 - 2009. De plechtige eucharistieviering had plaats in de parochiekerk van Sint - Dionysius te Opoeteren op vrijdag 27 - 03 - 2009. Hierna kreeg Jef - 64 jaar oud - op het plaatselijk kerkhof zijn laatste rustplaats.

Het noodlot had bijzonder hard toegeslagen in een familie en motorclub van noeste werkers. Een nieuw seizoen was net begonnen zonder Jef. De motoren ronkten weer. Zo is het leven … Joris Hendrickx -veroverde in datzelfde jaar van rouwverwerking, als eerste Belg de wereldtitel bij de side - cars. Zowaar een eresaluut aan de ons ontvallen Jef Schrijvers.

Ben Adriaensen (2) en Jan Hendrickx (1) voegden er later drie WK - titels aan toe. Laurent Delbroek :“Acht jaar organiseerden we thuis te Neeroeteren in onze zo omstreden Kiezelgroeve. Nog eens acht seizoenen stonden we paraat om het WK -zijspancross te verzorgen op de Genkse Horensbergdam. Voor de Belgische WK - proef van 2017 verhuisden we naar het loodzware zandcircuit van Lommel. Het is de verdienste van Jef Schrijvers en MC Maasland dat de zijspanklasse in België nog bestaat. Spijtig dat Jef dit moet missen             

Tekst:Leopold Nouwen


ARCHIEF VOORZITTER JEF SCHRIJVERS °1944 / +2009


Om nooit te vergeten

Uit archief Jef Schrijvers