Activiteiten Wotra Neeroeteren Neyens Hubert 'Bér Nieskens' schonk ons obussen WO2 en beker 1931 molenvrienden

Vandaag 4 december was ik te gast bij Hubert Neyens beter gekend als 'Bér Nieskens maar ook 'Bér anticair'. Ik was reeds verschillende keren bij Hubert voor informatie over de gevallen B-17 aan de Zuid-Willemsvaart en de Messerschmitt die geland is op de velden te Waterloos. Beide vliegtuigen zijn hier op het einde van de tweede wereldoorlog neergekomen of geland. Hubert was ooggetuige van beide feiten uit deze periode. Zo kon Bér mij de juiste plaats aanwijzen ivm de B-17 bommenwerper crash in 1945. Nog vele andere verhalen heb ik kunnen noteren van Bér zijn activiteiten als begeleider, chauffeur gedurende meer dan 32 jaar van Jef Mooris of Jefke Servriens. Deze keer hadden we het over een vliegtuig dat tussen Neeroeteren en Opitter is gevallen. Onderzoek hierna is lopende en we hopen in ons volgend jaarboek meer resultaat te kunnen brengen over dit project. Hubert had nog enkele obussen van WO2 liggen uit Neeroeteren die hij graag aan onze kring wilde schenken. Ook had hij nog een beker staan van de Molenvrienden uit 1931. Volgens Bér was deze beker ooit gebruikt bij de schutterijen, hij meende van Berg? Hubert schenkt deze objecten aan onze kring zo weet hij dat ze zeker niet verloren gaan. Hubert ze worden goed gearchiveerd en bewaard voor het nageslacht. Mercie voor de verhalen en de giften aan onze heemkundige kring Wotra Neeroeteren. 

 

Witting Ronny


Deze namiddag 2 december 2019 begaven Ronny en Arnaud zich naar Hubert Verheyen of beter gekend als 'Bér van Hiepke'. We hadden een afspraak met deze jonge man van het geboortejaar 1929 voor een interview over zijn jeugdherinneringen. Bér is een echte dorpsfiguur, voorzitter geweest van de middenstand Neeroeteren, voorzitter van de bloemisten, leider van de Kajoters enz. Bér is opgegroeid in het Geisteren aan de Molenweg. Als oudste van een gezin met dertien kinderen heeft hij toch een mooie jeugd mogen beleven. Wat veel indruk bij Hubert heeft nagelaten zijn ongetwijfeld de gebeurtenissen tijdens WO2 in Neeroeteren. Met de tranen in de ogen verteld hij over de eerste oorlogsdagen. Vader moest mee met de mobilisatie en wij bleven achter met moeder en 9 kinderen. Daar de bruggen gingen opgeblazen worden moesten we met ons gezin in veiligheid gebracht worden. We vonden ons noodlottige onderkomen bij de fam. Teelen op de Grotlaan. We zijn hier 4 dagen gebleven en mochten toen terug naar onze woning. Vader was reeds na 8 dagen terug thuis. Bér verteld als aan de lopende band over alles wat hij zich nog herinnerd over deze bare tijd. Na twee uren hadden we zo een bagage aan informatie dat we zeker nog enkele malen moeten terug gaan naar deze kwieke negentig jarige man!!! We gaan proberen een mooi verhaal te schrijven over Hubert zijn herinneringen aan zijn jeugd in Neeroeteren. Hubert we willen je nog eens bedanken voor het goede onthaal. Arnaud en Ronny


Tentoonstelling Dolfke Habets in Elen

Vandaag 30 november 2019, stelde Dolf Habets zijn verzamelingen tentoon in het ontmoetingscentrum te Elen. Samen met de heemkundige kring van Elen had Dolf een volledige ruimte gevuld met zijn toch wel opmerkelijke collectie. Van oude postkaarten, doodsprentjes, krantenknipsel en nog andere verzamelingen kon je bewonderen op de hiervoor mooi opgestelde tafels. Opmerkelijk en bewonderenswaardig is dat alles netjes onder is gebracht in mooie kaften, die allen zijn voorzien met een hoofding over wat er te vinden valt in deze map of kaft. Ik had even een gesprek met Dolf en zo wist hij mij te vertellen dat hij thuis nog 126 kaften had staan. Onze voorzitter Arnaud Grispen deelde ook zijn bewondering mede aan Dolf en was vol lof over zijn jarenlange werk aan deze verzameling. Voor personen die iets of wat willen te weten komen over hun familie of gebeurtenis is Dolf zeker de aangewezen persoon voor deze info. Vriendelijk als hij is, zal hij je graag helpen in je zoektocht. Want een computer moet je niet verwachten bij Habets, hijzelf is de levende pc en weet je direct te zeggen of hij hetgeen je zoek in zijn verzameling aanwezig is. Wij van Wotra delen dan ook graag onze bewondering voor Dolf zijn levenswerk, we hebben in het verleden al vaker beroep kunnen doen op zijn diensten. Daarom namens het ganse bestuur een dikke proficiat aan Dolfke Habets. Dat je nog jaren in goede gezondheid mag verder werken aan je unieke verzameling.                                                   

 Witting Ronny 


Naar Adegem Canadian War Cemetery

10 april 1941

Motoren ronken, een hels lawaai, bommen ontploffen gevolgd door een verschrikkelijke harde knal. Dit gebeurde op 10 april 1941 te Neeroeteren. De Hampden X3066 maakte deel uit van het 144th bomber squadron Royal Air Force en waren op weg naar Dusseldorf. Het vliegtuig werd bemand door 4 jonge mannen, pilot Noel Kerr 22j, twee boorschutters Sgt Jack Howell 19j en Sgt Arthur Wickens. De pilot officier Robert James Hamilton 25j was de navigator. Op weg naar hun doel werden ze boven Limburg door de zoeklichten van een flakscheinwerfer gevangen. De helverlichte Hampden maakte geen schijn van kans tegen de naderende Messeschmitt. De Hampden werd onder vuur genomen door LT Hans-Dieter Frank. Deze noteerde later: 23h32 Hampden neergehaald 2km Zuidwesten van Neeroeteren. De Hampden X3066 crasht tussen de kleine dennenboompjes in Bergerven een gehucht van Neeroeteren ten westen van het kanaal. Alle vier bemanningsleden waren om het leven gekomen. 

Jef Mooris 

Het was Jef Mooris die het aandurfde de Duitse bezetters toelating te vragen om de stoffelijke resten van de vier gesneuvelden te mogen begraven op ons kerkhof, die toen nog rond de kerk gelegen was. Jef krijgt toelating om de 4 slachtoffers te mogen kisten en deze worden in de zaterdagnamiddag voor Pasen om vier uur begraven op het kerkhof. Jef zamelt geld in bij zijn vrienden om 4 houten kruisjes te kunnen maken. De Duitsers geven de namen vrij zodat men kan vermelden wie hier begraven ligt.

Bill Howell

Jefke Mooris heeft na de oorlog alles ondernomen om de familie's van de vier slachtoffers te kunnen terug vinden. In 1951 ontmoette hijzelf in Neeroeteren Bill Howell de broer van Jack. Deze kwam het graf van zijn broer bezoeken. Vanaf deze dag is er een echte vriendschap ontstaan tussen de familie Howell en Jef Mooris (ook Jefke Severiens genoemd). In 1979 kwam Bill voor de vijftigste keer naar Neeroeteren.

Kerkhof 1972

Het oude kerkhof van Neeroeteren werd in begin van 1972 ontruimd. Zo ook de graven van de vier slachtoffers. Deze werden op 22 maart 1972 overgebracht naar het Canadian War Cemetery van Adegem alwaar ze nu nog steeds begraven liggen. Op de documenten kan men lezen dat alle resten van de slachtoffers in 1 kist herbegraven werden. De headstone's of grafstenen zijn van Neeroeteren naar Adegem verplaatst.

Adegem 2019

In mijn onderzoek naar het verhaal van deze bemanning ben ik samen met mijn vriend Martin Prils op 22 november 2019 naar het Canadian War Cemetery te Adegem gegaan. Dit kerkhof is net als al de andere militaire kerkhoven prachtig onderhouden en je krijgt alleen maar respect en kippenvel bij het zien van deze graven. De meeste slachtoffers die er liggen zijn jongen twintigers die hun leven lieten voor onze vrijheid. Door een perfecte nummering van de graven vind je heel gemakkelijk de personen die zoekt. We lieten beiden een mooie boodschap achter in het condolences book van het kerkhof.

 

Witting Ronny

 

De graven op het kerkhof van Neeroeteren
De graven op het kerkhof van Neeroeteren

Op bezoek bij Michel Op 't Roodt en Leon Snoeks

Onze vereniging bestaat reeds van 1964 en had dan ook een aantal vaste medewerkers. Matty Doumen heeft eens onderzoek gedaan in ons archief naar deze medewerkers. Zo ontdekte hij dat Michel Op 't Roodt 42 jaar lang medewerker is geweest van Wotra en Leon Snoeks 36 jaar mee aan het roer van onze vereniging stond. Tijd om deze beide heren eens te bezoeken en te danken voor hun jarenlange inzet.

Samen met voorzitter Arnaud Grispen gingen Matty en Ronny dondernamiddag op visite bij beide heren. Michel Op 't Roodt bezochten we als eerste. We werden door de vrouw en dochter des huizes met open armen ontvangen en voorzien van een drankje en een hapje. Verhalen over hoe het vroeger allemaal was passeerde de revue. We kunnen het ons niet goed voor de geest halen, maar toen werd er om beurt bij de leden aan huis vergaderd bij gebrek aan een lokaal. In ons volgend jaarboek willen zeker eens teruggaan naar deze periode en de leuke anekdotes vermelden. Als erkenning namens ons huidig bestuur overhandigden we Michel een exclusief jaarboek en pin van onze vereniging Ook iets om de innerlijke mens gelukkig te maken mocht niet ontbreken :). Jammer dat onze tijd beperkt was maar na een dik uur moesten we verder gaan naar onze volgende eregast.

We verplaatsten ons naar Rotem om Leon Snoeks ook een jaarboek, pin en iets voor het innerlijk welzijn te overhandigen. Leon was 36 jaar lid, een tijdje zelfs samen met zijn echtgenote Hilda die ons ook met een hapje en drankje verwelkomde. Hij vertelde over zijn uren aan nachtwerk met het typen van teksten voor het boek 'Toen Sikkels Lansen werden' uit 1981. Een boek over WO1. Toen kende men nog geen computer met programma's als Word en Pdf of jpg files. Alles werd nog op een typemachine 'getipt' en bij fouten werd er 'tipp-ex' gebruikt :) ! Door middel van 'stencils' werd alles met de hand gedrukt. In de school van de Kruisheren te Neeroeteren werden alle bladeren verdeeld op de tafels in de refter. Met enkele vrijwilligers werden deze bladeren samen gebracht tot een boek enz, enz. Een werk dat nu allemaal door machine's in een drukkerij wordt gedaan.

Maar toch waren het mensen zoals Leon en Michel die aan de wieg van onze heemkundige kring stonden, die ons een prachtig erfgoed hebben nagelaten. We willen hen hier nogmaals bedanken voor hun jarenlange inzet voor Wotra. Michel en Leon bedankt voor jullie gastvrijheid en we gaan zeker en vast nog meer samen zitten om alles eens in een mooi verhaal neer te pennen voor ons volgend jaarboek.


Noella Vandebroek schenkt het boek 'De geschiedenis van Neeroeteren' uit 1905.

Onze ondervoorzitter Ronny Witting was op bezoek bij Etienne Goyens en Noella Vandebroek te Neeroeteren. Voor een onderzoek naar gebeurtenissen tijdens WO2 mocht Ronny beroep doen op Etienne zijn kennis als NSB lid. Tijdens onze gesprekken werd er ook over Wotra gepraat. Noella haalde een boek te voorschijn wat ze graag aan onze heemkundige kring Wotra wilde schenken. Het ging hier over de eerste druk van het boek geschreven door P.J. Maas geschiedschrijver van Neeroeteren uit 1905. Noella had dit boek eens op de kop kunnen tikken bij een rommelmarkt. Nu had ze het graag aan onze kring geschonken zodat dit boek niet zou verdwijnen. We zijn zeer opgetogen over deze schenking. Temeer daar wij als heemkundige kring alleen maar beschikten over herdrukken van dit boek. Noella en Etienne bedankt voor deze waardevolle bijdrage aan ons erfgoed. 


Mathy Billen 'Mister Arsenal' te gast in ons lokaal.

KFC Winterslag, Standard, Royal Antwerp, Patro Eisden, RWDM maar ook Waterloos VV. Clubs waar onze gast, Mathy Billen de kleuren voor verdedigd heeft. We hadden Mathy gevraagd voor een interview te komen doen over zijn rijk gevulde carriére. Graag ging hij in op onze invitatie. In ons volgend jaarboek gaan we Mathy aan het woord laten komen en gaat hij samen met ons terug in de tijd. Mathy is een echt dorpsfiguur en draagt alles wat met Neeroeteren te maken heeft nauw aan het hart. En hij steekt direct van wal over Waterloos VV, "weet je Ronny je vader Dieter was mijn eerste trainer, hij heeft me op de tanden leren bijten". Alles passeert de revue tijdens ons 2 uur durend gesprek: Patro, Standard, Winterslag, Antwerp, Arsenal, enz. Maar ook over hoe hij zijn grote liefde Lutgarde heeft leren kennen en ze samen hun zaak 'Het Bakkemieske' hebben groot gemaakt. De Bergse Fieste, de Bokkenrijderstocht en nog vele andere organisaties waar Mathy mee aan de wieg stond, komen aan bod. We zullen nog vele uren moeten samen zitten om alles netjes neer te kunnen pennen. Zodat onze trouwe lezers een prachtig artikel mogen verwachten in ons volgend jaarboek. Mathy bedankt reeds voor deze leuke voormiddag.


Bezoek aan Renier Mussen (Neer de Més) oudste inwoner van Neeroeteren.

 Donderdag 24 oktober 2019 gingen voorzitter Arnaud en ondervoorzitter Ronny op bezoek bij onze oudste inwoner Neer de Més (18-02-1914). Naar jaarlijkse traditie schenken wij namens de heemkundig kring Wotra Neeroeteren een exclusief jaarboek aan onze oudste inwoner. We werden weer zeer gastvrij ontvangen door Neer en zijn zoon Jos Mussen. Na overhandiging van ons jaarboek, werd ons een heerlijk glaasje wijn aangeboden. Renier 'Neer' ondertussen al 105 jaar en 8 maanden en 6 dagen oud is nog steeds zeer helder van geest en kon ons weer trakteren op enkele mooie verhalen uit zijn jeugd. Deze werden direct genoteerd en zijn nu reeds netjes gearchiveerd en komen zeker aan bod in ons volgend jaarboek. Wat een rijk gevuld leven heeft Renier al achter de rug en wij horen bij de gelukkigen die mogen meegenieten van zijn verhalen, verhalen die soms 100 jaar geleden zijn gebeurd. Die Neer zelf nog heeft meegemaakt!!! Een vraag moeten we nog eens uitzoeken, is Renier de langst gepensioneerde persoon van België? Want sinds 1950 geniet Neer al van zijn pensioen. Zoals Neer zelf zegt: de staat is niet gelukkig met mij :) Een ander wereldrecord wat Neer nog op zijn naam mag schrijven: wat doe je als het mooi weer is in de zomer? Dan ga je toch even je ramen verven, met 105 jaar en 6 maanden ben je daar zeker niet te oud voor vind Neer! Zie foto's 


Erfgoed dag 2019 in CCN.

Enkele maanden geleden werd er gestart met de voorbereidingen aan de erfgoed dag 2019 in het culturele centrum te Neeroeteren. Arnaud, Matty en Willy waren de organisatoren van onze heemkundige kring die deze taak ter harte hebben genomen. Samen met het musea Maaseik, heemkunde Utersjank en het documentatie centrum Maaseik werd er gewerkt rond het thema oude ambachten. Matty had met schoenmaker Leo Kesters kunnen regelen dat we enkele van zijn oude werktuigen mochten tentoonstellen. Een film van schoenmakers Leo Kesters en Jaak Winters kon de ganse dag bewonderd worden aan de mooi verzorgde stand. Willy had met imker Jos Lipkens afspraken gemaakt en ook deze waren aanwezig met levendige bijen. Hier kreeg men een vakkundige uitleg over het beroep van imker. Nico Smeets liet de mensen zien hoe men een schilderij op vakkundige wijze terug in zijn originele kleuren kon brengen. Een poppenspeler, drukker, mandenvlechter, wol spinster, houtbewerkers, een kast van de sigarenmaker en tal van documentatie was er verder nog allemaal te bewonderen. Willy, Lisette en Matty zorgden voor de bemanning achter de toog. De samenwerking tussen de verschillende heemkundige kringen en stad Maaseik verliep vlekkeloos. Op het einde van deze zware dag mochten we terug kijken op een zeer geslaagde editie.


Onze deelname aan de kwb tentoonstelling 2019 in CCN.

Onder leiding van onze nieuwe voorzitter Arnaud Grispen, werd voor de vijfde keer op rij deelgenomen aan de jaarlijkse kwb tentoonstelling in het culturele centrum te Neeroeteren. De ingrediënten om een geslaagde stand tot uitbeelding te brengen zijn ondertussen gekend. Arnaud, presenteerde zijn nieuwe boek over muntvondsten in en rond Maaseik, voor het determineren van oude munten kon men beroep doen op zijn vakkennis als gewaardeerd numismaat. Om je smaakpupillen wat te prikkelen, boden we dit jaar weer ons ondertussen gekend Neroters Doeierke aan. Zoals ieder jaar werd dit met veel charme aangeboden door Lisette Swennen de echtgenote van onze voorzitter. Honderden foto's kon je bewonderen op grote banners. Nieuw was dit jaar de Schans van Voorshoven in miniatuur en met Jos Zoons hadden we ook nog eens een expert op dit gebied ter beschikking om de nodige uitleg te geven bij dit project. Op een groot scherm werden oude films en foto's gepresenteerd dmv onze nieuwe aanwinst 'mister beamer' :)! Dit was een schoot in de roos, het was heerlijk om te zien dat sommige van onze bezoekers oude bekende konden terug zien in zeg maar ware grote. Een speciale plek hadden we voorzien voor onze overleden voorzitter Arno Segers, zijn echtgenote Francine bedankte ons nog eens nadrukkelijk voor deze mooie manier van respect tonen aan haar geliefde man. Graag gedaan Francine. Laten we nog iedereen van onze vereniging bedanken voor zijn inzet om dit alles mogelijk te maken.

Cultuurprijs winnaar Maaseik 2019 Arnaud Grispen

Onze voorzitter Arnaud Grispen is in hart en nieren numismaat. Reeds vanaf zijn 8ste levensjaar was hij gefascineerd van munten. Van zijn grootmoeder kreeg hij zijn eerste muntjes en zo begon voor hem zijn passie voor munten. Iedere zondagavond, wanneer zijn koffertje weer eens klaar stond om naar de bakkersschool in Antwerpen te gaan kreeg hij van zijn grootmoeder een centje mee om zich een munt te kunnen kopen in de grote stad Antwerpen. Hiermee begon een passie, die later een levenswerk werd. In 1989 verscheen het eerste boek “Belgische munten onder de loep” (1832-1989), in 1992 verscheen de tweede publicatie “Gids voor muntverzamelaars. In 1995 verscheen het vervolg van de Franstalige catalogi van Charles Dupriez (1948) en Léon Bogaert (1972), de basiswerken van de Belgische numismatiek. Een vierde boek verscheen in 2007, Officiële munten, penningen, proefslagen en hun varianten van het Koninkrijk België, vanaf 1995 tot 2001 en aanvulling 1970-1994. Vorig jaar 2018 verscheen zijn vijfde boek “Opmerkelijke muntvondsten op Maaseiker grondgebied - Van de Kelten tot Wereldoorlog II”. Arnaud schreef ook nog talloze artikels voor verschillende tijdschriften. Regelmatig word hij ook gevraagd om lezingen te geven over zijn kennis van numismatiek. Je kan hem ook tegen komen op onze velden in en rond ons dorp, samen met zijn collega's zoekt hij hier met zijn detector de velden af naar munten of andere objecten, zoals onderdelen van neergekomen vliegers tijdens WO2 in Neeroeteren. Reeds 6 jaar is hij lid van onze heemkundige kring Wotra. Begin dit jaar na het overlijden van onze vorige voorzitter Arno Segers werd Arnaud verkozen tot zijn opvolger. Als collega's van Arnaud wisten wij zijn werken en inzet te waarderen en stelde wij nog onder impuls van Arno Segers een prachtig dossier samen, dit werd voorgedragen aan de cultuurraad van de stad Maaseik. Na twee jaar zijn kandidatuur voor cultuurprijs te hebben ingediend, was het dit jaar eindelijk zo ver. Woensdag 3 april mocht Arnaud Grispen de 'Cultuurprijs 2019 Stad Maaseik' in ontvangst nemen. Van burgemeester Johan Tollenaere en Schepen Myriam Giebens van de Stad Maaseik, kreeg Arnaud deze prachtige onderscheiding overhandigd in zaal 'De Riet' te Opoeteren. Arnaud kreeg een stadspenning van de stad Maaseik en bijhorende oorkonde. Verder is aan deze prijs een geldsom verbonden, Arnaud heeft ervoor gekozen deze in zijn fonds voor de publicatie van zijn hand te laten storten. Zijn echtgenote Lisette Swennen mocht een mooie ruiker bloemen in ontvangst nemen uit naam van de cultuurraad Maaseik. Het ganse gebeuren werd afgesloten met een hapje en een drankje. Arnaud wij zijn allen zeer trots op wat je voor onze vereniging betekent, nog een dikke proficiat namens het ganse bestuur van Wotra.


Uitstap naar Alden Biesen en Gallo-Romeins museum in Tongeren

Onze schatbewaarder Willy Maasen nam reeds enkele maanden geleden het initiatief om deze uitstap te organiseren. Om 8h15 werd er verzamelen geblazen op de parking van het CCN. Samen met de leden van de Neroterse Kal reden we naar Alden Biesen. Hier kregen we onder leiding van een gids een rondleiding in het kasteel, alwaar de tentoonstelling '1000 jaar Loon' kon bewondert worden. Deze vrouwelijke gids trok haar volledige register open met namen en datums, zij was wel heel goed voorbereid op haar taak. We hebben mooie zaken kunnen bewonderen en kregen overal een professionele uitleg bij. Voor mij als leek, teveel om samen te vaten. Rond de klok van één uur kregen we een heerlijke stoofpotje met frieten voorgeschoteld in brasserie 'Bazilik' te Tongeren. Ook het nodige vocht mocht niet ontbreken om onze dorstige kelen een beetje te verzachten. De gids in het Gallo Romeins museum stond ons al op te wachten tegen de klok van 14h. We kregen een rondleiding op de tentoonstelling ‘Stonehenge - Voorbij het mysterie’. Dit mag gezegd worden, hier werden nog kosten of moeite gespaard om alles zo levensecht mogelijk ten toon te brengen. Na anderhalf uur vertoeft te hebben in de periode +/-3000 voor Chr. kwamen tegen 16h terug buiten in de hedendaagse wereld. Voldaan van een leuke dag hebben we dan de terugreis naar Neeroeteren aangevat. Willy nogmaals dank voor het organiseren van deze leuke dag onder vrienden.


Neer Mussen 105 jaar

Ondertussen een vast punt op onze agenda: Verjaardag Neer Mussen, oudste inwoner van Neeroeteren. Neer de Més werd 18 februari 2019 jongstleden 105 jaar. Geboren 1914 en het lijkt of de tand des tijd geen vat op hem heeft, nog steeds even pienter van geest en lichamelijk mag hij niet klagen. We hadden een leuke babbel met Neer, waar, hoe kan het anders over vroeger werd gepraat. Neer zijn jeugdjaren zijn voor ons een ver verleden en laten ons wegdromen naar de goede oude tijd, van zand en kiezel weggetjes zonder straatverlichting, de gezellige 'ichter' avonden gevuld met verhalen van eens. Waar de borrel nog vlot de ronde deed en de sigaar werd opgestoken achter de Leuvense kachel. Geweldig om met een mens nog te kunnen praten over zijn jeugd, al ligt die 100 jaar terug. Voor de moment is Neer de 3de oudste inwoner van Limburg en staat hij op 107ste plaats in de ranking van Belgie. We brachten ook nog een fles mee van zijn lievelingsdrank, waarmee hij zijn tv avonden wat smaakvoller kan maken. Neer nog een dikke proficiat namens het bestuur van Wotra en alle inwoners van Neeroeteren.


Opnames door TVL in ons lokaal

Gisterennamiddag was Johan Eyckmans voor TVL bij ons in het lokaal, om opnames te maken over Ronny zijn maquettes. Onze ondervoorzitter Ronny Witting heeft in het verleden verschillende maquettes gemaakt die gerelateerd kunnen worden aan ons dorp. Onder anderen: de kiosk, een lemen hut uit 1886, de vluttenmolen, Neeroeteren centrum rond 1828 enz. Daar er reeds een reportage over deze maquette van Neeroeteren centrum 1828 in het Belang van Limburg had gestaan, ging Tvl eens dieper in op de passie van Ronny. 21 februari komt deze reportage op uitzending bij TV Limburg.


Bezoek aan onze oudste inwoner Neer Mussen.
Een kleine afvaardiging van onze heemkring Wotra Neeroeteren, bracht vandaag een bezoek aan onze oudste inwoner Neer Mussen (18-02-1914). Naar goede gewoonte hebben we Neer weer een exclusieve uitgave met hardcover van ons jaarboek overhandigd. Neer doet het nog steeds goed, alleen vind hij het weer de laatste dagen een beetje slecht en dan wille de gewrichten neet mier zo good mét doon :) Maar met 104 jaar en nog 2 maandjes te gaan om de kaap van 105 jaar te halen, mogen we zeker niet klagen aldus Neer. Aan alle inwoners van Neeroeteren prettige feestdagen namens Neer Mussen.

 


Arnaud Grispen geeft signeersessie op boekenbeurs te Antwerpen.

Reeds het vijfde boek van zijn hand werd dit jaar uitgebracht, "Opmerkelijke muntvondsten op Maaseiker grondgebied". Dit 170blz. tellende boek, geeft een overzicht van muntvondsten in onze regio, gaande van Kelten tot Wereldoorlog 2. In juni verscheen reeds een artikel over dit prachtig geïllustreerde boek in het Belang van Limburg. Als bekroning voor heel zijn inzet over meer dan 50 jaar intensief bezig te zijn met de muntgeschiedenis onder de loep te nemen. Werd Arnaud uitgenodigd om vrijdag 2 november 2018 een signeersessies te geven op de boekenbeurs in Antwerpen. "Het heeft toch wel iets om tussen al die top auteurs als hobby auteur te mogen zitten."  Er werd zelfs een interview van Arnaud afgenomen, door een studente die dit als opdracht had meegekregen van de campus. Ook tal van mensen uit andere provincies waren geïnteresseerd in Arnaud zijn vakkennis over munten. Zo heeft hij verschillende boeken met een persoonlijke tekst mogen voorzien. Wij als vereniging kunnen zeer fier zijn op onze collega, die niet alleen een verrijking op gebied van muntkennis is, maar ook nog eens een zeer sympathieke en gedreven bestuurslid.

Namens het bestuur, een hele dikke proficiat Arnaud!!!!  


Schenking "Keltisch bijltje" van de 'bieleman' schutterij St-Anna Voorshoven.

Gisteren 4 oktober 2018 mochten we Jos Zoons uit Voorshoven verwelkomen op onze maandelijkse vergadering. Als men over de heemkunde van Voorshoven praat, kun je het beste bij Jos te rade gaan. Hij is een lopende bibliotheek en kan je alles uit de doeken doen over, bijnamen, plaatsnamen, verenigingen enz. uit Voorshoven. Ook heeft hij reeds jaren allerhande documentatie over zijn Voorshoven verzameld. Wij mochten reeds verschillende mooie documenten scannen en opslaan in ons archief. 

Gisteren verscheen Jos, met een wel heel prachtig 'artefact'!!!

Het Keltisch bijltje van de "BIELEMAN" van schutterij St-Anna van Voorshoven. 

Daar we reeds langer in het bezit zijn van het zilverwerk van de Schutterij St-Anna van Voorshoven, vond Jos dat het tijd was het Keltisch bijltje terug te verenigen. Het bijltje werd bij aanvang van de tweede wereldoorlog verstop bij een van de leden van St-Anna en verbleef vanaf dan bij verschillende personen om uiteindelijk in Jos zijn bezit te komen. In ons volgend jaarboek lees je hier meer over.

We willen Jos van harte bedanken voor deze opmerkelijke schenking!!!Jos wil ons in de toekomst ook verder blijven informeren met zijn kennis over het verleden van Voorshoven. Zo mogen we als heemkundige kring fier zijn dat we nu uit alle gehuchten van Neeroeteren een vertegenwoordiger in onze rangen hebben.


KWB tentoonstelling 2018

 

     Pasen en Paasmaandag stelden we onze deuren weer open tijdens de jaarlijkse KWB tentoonstelling. Een eeuw voetbal in Neeroeteren, archieffoto's van Wotra, motorcross te Neeroeteren, het patrimonium van de schutterij Sint-Catharina uit Berg-Waterloos, Arnaud Grispen deed gratis taxatie van oude munten en je kon weer proeven van ons Neroters Doeierke. Lag het aan de Ronde van Vlaanderen die deze dag gereden werd of zijn de mensen niet meer gewonnen voor het verleden van Neeroeteren? Wel mochten we vaststellen dat ons lokaal niet erg toegankelijk is, veel bezoekers wisten niet eens dat er op de 1ste verdieping iets te zien was!!! Voor de ouderen onder ons is de steile trap naar boven een No Go!!! De opkomst was minder dan andere jaren, ook op Paasmaandag bleef het grote publiek in ons lokaal uit.

    We laten ons echter niet ontmoedigen, want de bezoekers die toch de weg naar boven vonden, waren zeer enthousiast over onze smaakvolle aankleding van het lokaal. De gesprekken en verhalen over vroeger deden ons beseffen dat we zeker moeten blijven volhouden en de ingeslagen weg moeten verder zetten. Het digitale tijdperk is een groot voordeel om alles te archiveren, we zien hier op onze website meer en meer bezoekers komen. Dit is de nieuwe generatie bezoekers, wanneer men vroeger iets wilde zien, moest men naar buiten komen. Het internet is zeker een voordeel om al die oude foto's eens rustig thuis te kunnen bekijken, het nadeel, het sociale contact en de eventuele verhalen achter sommige foto's blijft verborgen en zal nooit verteld kunnen worden. Aan al onze bezoekers doen we dan ook een oproep, heb je een leuk verhaal over iets uit het verleden van Neeroeteren. Hier op onze site vind je een contactpagina, stuur eens een berichtje en als jullie willen komen we even langs om deze leuke anekdotes te noteren en al zo te archiveren voor onze volgende generaties.                                                  

                                                                                                                                                                                                               Witting Ronny

 

 


Pasen 1 april 2018


paasmaandag 2 april 2018


Erfgoed

van Sint-Catharina schutterij terug naar ons heem.

 

     Onlangs kregen we het bericht dat het patrimonium van de schutterij Sint-Catharina uit Berg-Waterloos terug naar Neeroeteren komt, mede door toedoen van het Schepencollege en in het bijzonder de schepen van cultuur Myriam Giebens. Onder andere het vaandel, het zilverwerk, drie verschillende kostuums, een degen met schede en een trommel maken deel uit van het patrimonium.In Neeroeteren hebben niet minder dan zeven schutterijen bestaan. De oudste sociëteit was de Sint-Jorisgilde, ook Oude Schutten geheten. Deze gilde werd opgericht “ter eeren des Hochwerdighen Sacraments ende des heylighen Martelers ende gloriosen Ridders, des goeden Sint-Joris, ende te loeve ende te dienst onsen genedighen Heeren, Heer van Luyck ende haer genaedighe Vrouwe van Thorn ende des goeden dorps van Nederoeteren …”. Het gildereglement werd op 20 februari 1478 door Lodewijk van Bourbon, prinsbisschop van Luik en door Gertrudis van Sombreffe, abdis van Thorn, goedgekeurd en bezegeld. Naast de schuttersmaatschappij van Sint-Joris bestonden er vanaf de 18de eeuw nog drie andere schutterijen te Neeroeteren, de Sint-Catharina gilde, ook jonge schutten geheten, de Sint-Lambertusgilde en de Sint-Anna gilde. De oudste platen van het eremetaal van deze schutterijen dateren van 1623, 1603 en 1638. Wat de Sint-Catharina schutterij betreft vermeldt een oorkonde nochtans het jaar 1589. In 1989 vierde deze schutterij trouwens het 400-jarig bestaan. Helaas zijn al deze schutterijen ter ziele gegaan. Het patrimonium van de Sint-Catharina schutterij werd sinds 2007 bewaard in het depot van de stad. Op het schepencollege van 19 februari 2018 werd beslist het patrimonium in bewaring te geven van de Heemkundige Kring Wotra – Neeroeteren.

Uiteraard doet de Heemkundige Kring Wotra nu een warme oproep naar oud-leden van de Sint-Catharina gilde die in het bezit zijn van; oude foto’s, films, documenten, archiefstukken, om dit kenbaar te maken aan en ter beschikking te stellen van de Heemkundige Kring. Wij inventariseren en digitaliseren deze stukken en ze worden nadien terug aan de oorspronkelijke bezitter bezorgd.

 NEER MUSSEN 104 JAAR

18 februari 1914, nog voor de eerste wereldoorlog was uitgebroken zag Neer Mussen het levenslicht. Nu 104 jaar later is hij de oudste inwoner van Neeroeteren en verkeerd nog steeds in een goede gezondheid. Om zijn winteravondjes een beetje te verzachten, brachten we een "zeer oude" Bols genever mee !!! Ik heb al veel bezoek gehad dit jaar, zelfs de Burgermeester is hier geweest en had een mooie bos bloemen bij. Al mijn geburen en vrienden waren ook hier, ja ze zijn me niet vergeten. En nog even dit: mijn verhaal is al door heel wat mensen gelezen, deze komen mij dan vertellen hoe mooi ze het vonden. Daar ben ik wel heel fier over, nogmaals dank hiervoor. Neer via deze weg ook nog eens een dikke proficiat en op naar de 105 jaar !!!

 

 

 Detectordag te Maaseik

In het musea te Maaseik vond op 27 december de detectordag plaats. In samenwerking met de stad Maaseik organiseerde Nico Smeets en Arnaud Grispen de detectordag voor jongeren. Samen met Eric Cuppens en Ronny Witting werd er een woordje uitleg gegeven aan de kinderen hoe en waar ze met een detector op zoektocht naar oude munten ed. konden gaan. Wat heb je nodig, hoe werkt een detector en wat kan ik allemaal vinden. De jongeren gaven hun ogen en oortjes goed de kost. Zeker bij het zien van de gouden munt, die gevonden werd in Maaseik. Van het Musea ging het naar de zandbak, hier werden door Nico en Arnaud munten verstopt in het zand. Nu konden ze de theorie in praktijk omzetten. De ene schreeuwde al harder dan de andere bij het vinden van een mooi muntje. Deze jonge generatie detectoristen zal in de toekomst nog zeker veel muntjes gaan vinden, nu ze de juiste 'now how' hebben aangeleerd. Na afloop kreeg elk kind nog echte chocolade muntjes van de stad aan geboden.

 

 BASISSCHOOL OETERVELD ORGANISEERT VERTELWANDELING.

Onder het motto ' Hoera voor de voorleespapa's ' organiseerde Juf Mia Reeskens van basisschool Oeterveld tijdens de voorleesweek op woensdag 22 november 2017, in samenwerking met Heemkundige Kring WOTRA, een vertelwandeling doorheen het centrum van Neeroeteren. Op 12 locaties werden er door papa’s en opa’s verhalen voorgelezen over hun dorp Neeroeteren van vroeger en heel vroeger.

Deze vertellingen kwamen uit de verhalenbundel van meester Albert Vanholen, directeur van de jongensschool vanaf 1953, en uit opstelboekjes van jongens uit de jaren zestig. De dag begon met een gezamenlijk moment waarbij bestuurslid  Matty Doumen van Wotra, aan de hand van een powerpoint, een wandeling maakte doorheen het centrum van Neeroeteren met foto’s van de plaatsen hoe het vroeger was en nu. In groepjes vertrokken de kinderen daarna op wandel en op 3 verschillende locaties luisterden ze naar die verhalen. Het was een leerrijke voormiddag, waar de kinderen ondergedompeld werden in het verleden van hun dorp en dit op plaatsen waar ze misschien anders nooit kwamen o.a. de Neer- en Kleeskensmolen, het schoolhuis, de Koepel, de pastorie, de beugelbaan, het oude gemeentehuis, enz. De papa’s en opa’s brachten deze vertellingen op een boeiende manier. Het was een fijne samenwerking met ouders, grootouders, verantwoordelijken van de verschillende locaties en Heemkundige Kring Wotra.Lezing muntvondsten in en rond Maaseik

door Arnaud Grispen

Gisterenavond, 9 november 2017, om 19h was een grote groep geïnteresseerde personen komen luisteren naar de boeiende lezing over muntvondsten in en rond Maaseik door Arnaud Grispen. Arnaud Grispen heeft er zijn levenswerk van gemaakt. Met een vijfde boek in de maak en tal van artikels geschreven voor verschillende gerenommeerde instanties. Kon Arnaud met zijn schat aan kennis de mensen boeien door alles tot in de puntjes op een verstaanbare wijze uit te leggen. Met een verzorgde PowerPoint van de tentoongestelde munten, kreeg men een beter zicht op deze mooie exemplaren die te bewonderen zijn in het musea van Maaseik. Nico Smeets, collega en vriend van Arnaud had zijn muntvondsten ter beschikking gesteld en was voor de gelegenheid assistent van Arnaud. Na afloop van de lezing werd en nog een tombola gehouden onder de aanwezigen met als prijs vijf boeken van Arnaud Grispen. Hierna verplaatste het ganse gezelschap zich naar het musea van Maaseik om de tentoonstelling te bewonderen. Het was een zeer geslaagde avond en voor geïnteresseerden loont het zeker de moeite om eens een kijkje te gaan nemen in het Musea van Maaseik. De tentoonstelling loopt nog tot 8 januari 2018. 

Bezoek aan muntvondsten tentoonstelling in Maaseik

Op vraag van onze ondervoorzitter, kregen Arno en Ronny een privé rondleiding met en door Arnaud Grispen. Arnaud maakte ons wegwijs in de lectuur over muntvondsten in en rond Maaseik. De exponenten waren zeer mooi ondergebracht in goed beveiligde glazen kasten. Alles was voorzien van prachtige banners, met historische achtergrondinformatie. Informatie die voor een groot gedeelte komt van onze numismaticus Arnaud Grispen. Als heemkundige kring van Neeroeteren mogen we terecht fier zijn op Arnaud zijn prestatie voor deze zeer mooie en unieke tentoonstelling. Open monumentendag 2017

Zondag 10 september. Andre Verheyen (voorzitter heemkundige kring Elen) had ons gevraagd een lezing te willen geven over de 'spionagedienst WO I te Neeroeteren'. Onze ondervoorzitter Ronny is reeds jaren bezig met onderzoek naar dit thema. Zijn kennis is in de jaren dan ook uitgegroeid tot een kleine databank. Er passeerden drie groepen, samen +/- 60 personen. Ronny wist ze allen te boeien met verhalen over: Kernelke, Louis Peeters, Passeurs Vandebroek, Van Lee, Claessens, Bours en nog vele anderen. De route die genomen werd tijdens de ontvluchting aan bezet België werd netjes uit de doeken gedaan, alsook de verschillende manieren om 'de draad'  te passeren. Het 'vluchtoord Uden' , de ontsnapping van 'Hendrik Vandebroek' uit de gevangenis in Hasselt, het verhaal over 'Hendrika Vandebroek' , dood gebleven aan de draad. Onze voorzitter Arno Segers was voor de gelegenheid 'fotograaf van dienst'  en zorgde voor het lichamelijk welzijn. We mogen het een geslaagde namiddag noemen daar aan de duiker bij paal 26 op de Bek te Neeroeteren.
Bezoek aan onze oudste inwoner, 'Neer de Més'.

Gisteren zijn onze voorzitter Arno Segers en ondervoorzitter Ronny Witting een bezoek gaan brengen aan Neer Mussen. Neer is ondertussen al 103 jaar en 6 maanden oud. De oudste inwoner van ons dorp. Samen met zijn zoon Jos hebben we oude foto's bekeken en kwamen vele herinneringen boven bij onze Renier. In ons volgende jaarboek kunnen jullie Neer zijn verhaal lezen.

 Geschied- en heemkundige kring "Het Land van Thorn"

Vandaag, 22 augustus 2017,  hadden onze voorzitter Arno Segers en ondervoorzitter Ron Witting een afspraak met onze collega's van heemkundige kring "Het Land van Thorn". We werden zeer vriendelijk en hartelijk ontvangen en kregen een rondleiding in hun accommodatie. Men moet zeggen een prachtlocatie vlak bij de Abdijkerk en gemeentemuseum “Het Land van Thorn”. Ze beschikken over een uitgebreid archief dat terug gaat tot de vroege middeleeuwen. Hier kan je dagen slijten om onderzoek te doen naar de genealogie van je voorouders en word je geholpen door een team gedreven mensen, die allemaal stuk voor stuk vakmensen in hun gebied zijn. Bij een leuke babbel en een lekker tasje koffie, overhandigde onze voorzitter de ganse collectie Wotra jaarboeken. Ook wij mochten enkele prachtige boeken in ontvangst nemen van en door hun gemaakt. Te kort was de tijd om alles te bewonderen. Daarom werd afgesproken voor een volgend treffen, met een persoonlijk rondleiding in het prachtige Thorn.

 Heemkundige Kring Wotra gaat “ichteren” bij de bewoners van zorgcentrum Het Park.
 
De eerste in een reeks van “ichter-namiddagen", een organisatie van de Heemkundige Kring Wotra naar een idee van Matty Doumen en met gastspreker Ronny Witting met een projectie van oude foto’s, mag als zeer geslaagd bestempeld worden.
 
Onder de titel  ‘Jaak van Kiêpke geit op reis ' , maakten de bewoners van zorgcentrum Het Park te Neeroeteren kennis met oude bekenden van ons dorp uit hun jeugdjaren. Ruim een week op voorhand werden de bewoners al warm gemaakt en hun nieuwsgierigheid gewekt door de tentoonstelling van foto’s op een zestal banners van twee meter in de gangen van het zorgcentrum.  Als begenadigd verteller wist Ronny menige reacties van het talrijk aanwezige publiek uit te lokken. Ook door de bewoners werd er actief meegewerkt en kwam menig verhaal en herinnering naar boven. Dit verdient zeker navolging, want ons ruime archief aan foto’s bevat  nog heel wat leemtes en dient verder aangevuld met ongekende verhalen die ons door de bewoners kunnen verteld worden.
 
Tijdens een slotwoord waren de wederzijdse dankwoorden oprecht en gemeend. De directeur van het centrum, Johan Wijnen, dankte de mensen van Wotra voor deze geslaagde namiddag en zeer boeiende uiteenzetting door Ronny Witting. De voorzitter van de Heemkundige Kring, Arno Segers, dankte op zijn beurt voor de eer die hun te beurt viel om een bezoek te mogen brengen aan de bewoners van het zorgcentrum met de stellige belofte dat er zeker nog een vervolg zou komen op deze geanimeerde namiddag. Ook de drijvende krachten achter deze organisatie, Ronny en Matty, werden nog eens extra in het dankwoord betrokken. Tot slot werden nog een aantal fotoboeken ' Wie het vreger waas – een uitgave van de Heemkundige Kring – als geschenk aangeboden aan het animatieteam zodat de bewoners nog eens rustig op eigen tempo kunnen nagenieten van de schoonheid van ons dorp Neeroeteren zoals het was in de vorige eeuw.Fototentoonstelling in woonzorgcentrum 

"Het Park"

 

Sinds dinsdag kan je in de wandelgangen van woonzorgcentrum " Het Park " onze fotocollectie over "minse oet oz derp" bewonderen. De bewoners en het personeel van het rusthuis waren  allen laaiend enthousiast over de tentoongestelde werken van onze heemkundige kring. Heel veel lieve en lovende woorden mochten we reeds in ontvangst nemen. Wij willen jullie "minse van oz derp" bedanken voor het mogen inscannen van "jullie" foto's, die we nu langs deze weg aan het grote publiek kunnen tonen. 

 

Hartelijk dank namens het ganse bestuur van Wotra. Bezoek Jos Billen en Jan Gerits

Vandaag bracht Jos Billen ons een prachtig schilderij van

"De volendammer - Harrie Kneepkens" uit Neeroeteren.

Jos vertelde dat Harrie voor elk van zijn kinderen dergelijk schilderij maakte voor hun huwelijk. Jos, bedankt voor deze unieke schenking aan onze kring.

Ook deze voormiddag kwam Jan Gerits, gekend van zijn vele publicaties  (meer dan 5000 ), op bezoek in ons lokaal.

Jan schreef in de jaren '60  artikels voor Wotra die je kan lezen in verschillende Oeterse jaarboeken. (Nog steeds verkrijgbaar)

Jan is een bron van geschiedenis over Neeroeteren. Hij zal zeker weer een bijdrage leveren aan ons volgend jaarboek.

Jan, het was gezellig en kom gerust wat meer voorbij in je geliefde dorp !

 Erfgoeddag Maaseik "ZORG"

 

    Zondag 23 april 2017 kon men genieten van een prachtige tentoonstelling over zorg in onze streek. Willy Maasen had deze keer het ganse project voor zijn rekening genomen. De bijelkaar verzamelde info over "zorg" in Neeroeteren is een heel mooi stukje waardevolle geschiedenis over deze sector geworden en zal zeker aan bod komen in ons volgende jaarboek. In de kapel van het ziekenhuis te Maaseik werd alles ondergebracht en gaf gids Mevrouw Francine Beirnaert een rondleiding met een prachtig woordje uitleg. De samenwerking onder Wotra Neeroeteren, Utersjank Opoeteren, Werkgroep Documentatie Maaseik en Toerisme & Musea Maaseik  was perfect en heeft bijgedragen tot een zeer mooi eindresultaat.KWB tentoonstelling 2017.

 

    Voor de derde keer op rij namen we tijdens de paasdagen deel aan de KWB tentoonstelling in het CCN. Voor de gelegenheid hebben we ditmaal ons lokaal open gesteld voor het publiek.

Ons thema was "minse oet oz derp Nerotere". Tevens kon iedere bezoeker proeven van ons "Neroters Doeierke". Een vaste waarde ondertussen is de "taxatie van oude munten" door bestuurslid Arnaud Grispen

Wij willen iedereen bedanken voor de vele feedback die we kregen ivm foto's die we tentoon gesteld hadden. Wij gaan deze info aan ons archief toevoegen en gebruiken in ons volgende jaarboek. Namens het ganse bestuur "een grote dank aan al onze bezoekers" !!!!Bezoek aan Neer Mussen 103 jaar.

 

    Deze week bracht bestuurslid Ronny Witting een bezoek aan Renier "Neer" Mussen. Neer is de oudste inwoner van Neeroeteren, op 18 februari 2017 werd hij 103 jaar. Hij verkeert nog steeds in een goede gezondheid en zijn geheugen heeft hem nog niet in de steek gelaten. Dus tijd om een gesprek met Neer te hebben over het verleden van Neeroeteren. In ons volgend jaarboek brengen we zijn verhalen en herinneringen aan de oude tijd in Neeroeteren.

Wil je weten wat het geheim is om 103 jaar te worden? Kom naar de KWB tentoonstelling op Pasen en Paasmaandag en we zullen je "Neer" zijn recept vertellen.                                

                                                                                          

                                                                                               Ronny WittingVIERPREEVE NEROTERS DOEIERKE

  Voor onze deelname aan de KWB-tentoonstelling 2017 stellen we ons lokaal open voor de bezoekers. Om deze dag zo gesmaakt mogelijk te mogen herinneren, hebben we een eierenlikeur op grootmoeders wijze laten maken. Deze eierenlikeur werd "Neroters Doeierke" gedoopt. Om er zeker van te zijn dat ons drankje de smaakorganen op een juiste manier prikkelt, hebben we dit eerst zelf aan een grondig proefuurtje onderworpen. Kom zelf langs op  16 en 17 april in ons lokaal en proef van een gratis aangeboden Neroters Doeierke !Ode aan pater Mathieu Knevels.

 

Naar een idee van Heemkundige Kring Wotra werd er een ode gebracht aan pater Mathieu Knevels te Voorshoven - Neeroeteren Het vrome leven van deze musicus en dichter werd naar voor gebracht door de voorzitter Arno Segers. "Paterke", zo noemde iedereen hem, schreef honderden gedichten; herinneringen over zijn thuis, zijn straat, zijn mensen en dingen, over de natuur en zijn verbondenheid ermee. De herinnering aan het paterke leeft voort in zijn werk dat zo sterk de bronnen aanboort van het echte leven, de jeugd tussen 'Geisteren, Solt en de kanaal'. Hij overleed op 10 januari 1977.

De dames van Femma hielden een bloemlezing uit de dichtbundels van het paterke. De muzikale omlijsting werd verzorgd door "De Wanmièle" met liedjes uit hun eigen repertoire. Een warme avond die zeker gesmaakt werd door het aanwezige publiek.Lezing over WOI door Frans Medaer.

Woensdag 25 november 2015, gaf Frans Medaer een lezing over de gebeurtenissen tijdens WOI aan de Maaskant met bijzondere aandacht voor Neeroeteren. De talrijk opgekomen gasten konden genieten van een prachtige lezing, die voorzien was van bijhorende powerpoint met meer dan 200 foto's en muzikaal toemaatje van Frans zelf.  KWB tentoonstelling 2016

  Pasen 2016, hadden we een expositie van een kleine greep uit ons archief in het CC van Neeroeteren. Onze bestuursleden gaven deskundige uitleg waar gewenst en mochten zelf ook weer interessante anecdotes registreren voor ons heem. Arnaud Grispen was present om de bezoekers vakkundig te woord te staan bij het taxeren van hun meegebrachte munten. We mogen ook dit jaar weer fier zijn op onze bijdrage, de bezoekers waren zeer enthousiast over het tentoon gebrachte materiaal. 

 Lezing Arnaud Grispen bij Rotaryclub Maaseik

Gisterenavond 20 oktober 2015, gaf Arnaud Grispen present voor een lezing over numismatiek, met aandacht voor de munten geslagen te Maaseik. De leden van de Rotaryclub Maaseik waren talrijk verschenen om deze leerrijke avond bij te wonen. Met veel enthousiasme bracht Arnaud een waaier aan interessante wetenswaardigheidjes over oude munten van gans België, maar ook specifiek deze die in Maaseik gevonden werden.   Detecteren crashsite Vickers Wellington BJ 876 

Mei 2015 na veel onderzoek gedaan te hebben, gingen we samen met ooggetuige Gaspard Verheyen naar de locatie waar op 01-08-1942 een bommenwerper van het type Wellington was neergestort. Gaspard wees ons de exacte plaats aan. Arnaud Grispen zocht de weide af met zijn detector en kon al rap resultaat boeken. Samen met voorzitter Arno Segers en Ronny Witting werd het ene voorwerp na het andere boven gehaald.