ACTIVITEITEN  2020/2021200 jaar Zuid Willemsvaart 

 

 

 

Vandaag onze eerste ontmoeting gehad met Monigue Broekman en Alexandra van Dongen uit Nederland. Deze dames zijn bezig met het project 200 jaar Zuid Willemsvaart. In juni volgend jaar zal er een schip ter hoogte van de Hoogstraat liggen waar in de binnenruimte een tentoonstelling zal te zien zijn over de geschiedenis van de Zuid Willemsvaart. Aan onze heemkundige kring Wotra werd de medewerking gevraagd om alle info te bezorgen die betrekking hebben met gebeurtenissen in en rond de Zuid Willemsvaart. Zo zal er een lezing gehouden worden, wandeling georganiseerd en er komt ook een vitrinekast in het CCN staan waar men info kan vinden en je ook zelf geven kan. Meer info volgt in de komende weken.


Lena Beliën 100 jarige te Voorshoven.

 

 

Woensdag 8 december  zijn Jos Zoons en Ronny Witting namens onze heemkundige kring Wotra een bezoek gaan brengen aan onze honderd jarige Lena Beliën in Voorshoven. Lena werd geboren op 2 oktober 1921 te Voorshoven. Ze woont nog steeds in haar huis samen met haar zoon Jos Neyens die haar voorziet van al de nodige zorgen. Lena is in 1946 getrouwd met Willem Neyens en ze kregen samen 5 kinderen. In 1978 overleed haar echtgenoot Willem. Haar oude dag vult ze met gezellig thuis te vertoeven en als het even kan een paar stapjes te maken rond haar woning. Ze drinkt graag een lekker kopje kruiden thee met daarbij een lekker koekje. We overhandigden Lena twee exclusieve jaarboeken, een pin van Wotra en een mooie ruiker bloemen. We hebben nog een leuke babbel gemaakt over het verleden. Waar ze naar school ging, over de oorlog en het leven tijdens deze periode. We danken Jos en Theo Neyens voor het warme welkom en de goede zorgen die ze aan hun moeder toedragen. We hopen dat Lena nog lang mag genieten van een mooie oude dag.

Wotra plaats info bord aan de schans te Voorshoven.

 

Vandaag met de leden van Wotra, enkele vrienden en geburen ons bord met info over de schans van Voorshoven geplaatst. Nu kan iedereen zien en lezen wat de bedoeling was van een schans. Velt heeft ondertussen ook al een hoop werk verricht met het aanleggen van een wandelpad, het plaatsen van banken en nu vrijdag zullen er door de kinderen van de school te Voorshoven boompjes worden aangeplant. Verder word er nog een houten brug aangelegd op het terrein. Zeker de moeite om eens een kijkje te gaan nemen.


Truike Vastmans 100 jaar, oudste inwoner van Neeroeteren.

 

 

Vandaag 7 juli 2021 hadden we eindelijk de kans om Truike Vastmans in de bloemetjes te gaan zetten. Truike werd op 25 maart 2021 een eeuw oud. Door alle coronamaatregelen was het tot heden niet mogelijk haar een bezoekje te brengen in het  wzc 'Het Park' te Neeroeteren. Na afspraken gemaakt te hebben met Jan Zels, mochten vooritter Arnaud Grispen en ondervoorzitter Ronny Witting op 7 juli 2021 haar een bezoek brengen. Samen met ons waren ook vier van haar twaalf kinderen aanwezig. Voor Truike haar oorkonde te overhandigen werd er eerst door onze voorzitter twee jaarboeken van 2020 geschonken aan het woonzorg centrum. 

Dan was het tijd om onze honderd jarige haar oorkonde, Wotra pin, jaarboek 2020 en een mooie ruiker bloemen te overhandigen. Bij de gezellige babbelen werd ons een drankje door de familie aangeboden. Truike was zichtbaar tevreden met haar gekregen cadeautjes, ze kon het nog steeds niet vatten dat ze de oudste inwoonsters van Neeroeteren was. Na een half uurtje werd Truike terug naar haar kamer gebracht om te gaan rusten. Op hare leeftijd is men de ene dag al beter dan te andere, hopelijk voelt ze zich morgen terug te oude. We wensen haar een goede gezondheid en nog veel mooie dagen op haar hoge leeftijd. 

Ronny Witting

Onze Bollen-Levenhier is terug ... 'thuis' ... !

 

 

 

In 2016 schreef Gerard Swennen een bijdrage over dit Bollen-Levenhier kruis in ons 15de jaarboek. Een mooi artikel over de werkzaamheden rond de restauratie en ontstaan van dit kruisbeeld. Echter sloeg het noodlot in de stormnacht van 31-01-2018 weer toe en beschadigde het kruisbeeld zwaar. Het kruisbeeld moest opnieuw gerestaureerd worden. Sindsdien heeft Gerard zich altijd blijven inzetten om het beeld terug op zijn plaats te krijgen. Na net geen 2 jaar werd het kruisbeeld op 15-12-2020 terug geplaatst op zijn oorspronkelijke plaats langs de Waterlozeweg (spiltsing Leverenweg). 

 

Met dank aan onze stedelijke overheid voor de prachtige restauratie en terugplaatsing van onze 'Bollen-Levenhier', namens het ganse bestuur en leden van de heemkundige kring Wotra Neeroeteren.

Overhandiging jaarboeken en boek van Arnaud Grispen

Op het moment bevinden we ons in de 2de covid 19 golf, het is 15 december 2020. Naar trouwe gewoonte krijgen onze Burgemeester Johan Tollenaere en schepen van cultuur Myriam Giebens een gratis jaarboek van onze vereniging aangeboden. Door alle maatregelen ivm met het coronavirus werd deze overhandiging verschillende keren uitgesteld. Onze schepen van cultuur vond deze week de mogelijkheid in haar drukke werkschema, om even langs te komen bij onze voorzitter Arnaud Grispen. Buiten in het portaaltje aan de woning van voorzitter Grispen kon onze ondervoorzitter Ronny Witting, Myriam de boeken overhandigen namens onze vereniging. Van de gelegenheid werd gebruikt gemaakt om ook het boek van de hand van Arnaud Grispen zelf, ‘Numismatische artikels 2013-2020’ te overhandigen. Een boek wat Arnaud liet publiceren met het geld van zijn cultuurprijs 2019. Schepen Giebens bedankte namens de Burgemeester en haar zelf ons van harte voor deze mooie, zeg maar vroege kerstcadeautjes. Deze zullen onzer beide kennis over Neeroeteren en munten een beetje kunnen aanscherpen.

 

Ronny Witting

Op bezoek bij auteur Leopold Nouwen

Vandaag 19 september 2020 ging Ronny op bezoek bij auteur Leopold Nouwen. Leopold, Pol voor de vrienden kreeg uit handen van onze ondervoorzitter Ronny een Wotra jaarboek exclusieve uitgave overhandigt. Pol en Ronny zijn al 20 jaar bevriend en delen samen hun passie voor de motorcross te Neeroeteren. Zo komt het ook dat Leopold reeds 2 maal een artikel schreef voor ons jaarboek. Maar niet alleen artikels schrijft Leopold, hij is ook de auteur van drie boeken, 2 over zijn idool Rene Baeten en eentje over Jef Teuwissen van Neeroeteren. Samen hebben Pol en Ronny al veel informatie bij elkaar gebracht, om wie weet ooit een boek te publiceren over de motorcross in Neeroeteren.

Ronny Witting 


Filmopname aan kanaal over B-17 bommenwerper WO2

14 februari 1945 stortte de B-17 43-38650 neer aan het kanaal te Waterloos iets voor de splitsing van het oude en nieuwe kanaal. Onze ondervoorzitter Witting Ronny is al van 2014 doende met personen te interviewen over gebeurtenissen tijdens WO2 in Neeroeteren. Samen met collega en voorzitter Wotra Arnaud Grispen hebben ze al 7 vliegtuig crash plaatsen kunnen lokaliseren door de getuigenissen van personen uit Neeroeteren. Ronny Witting werd door Anja Neskens, Projectmedewerker bij PCCE Provincie Limburg gevraagd hierover een interview te doen. Deze beelden worden later op de site https://www.onderderadar.be/ geplaatst. Collega en medewerker aan het project Arnaud Grispen en ooggetuige Pierre Leurs werden ook gevraagd om hun verhaal te komen doen. Om 9h gisteren gaven we present aan het kanaal, hier werd ons uitgelegd wat de bedoeling was en even later werd ieder van ons geïnterviewd en op de gevoelige plaat vastgelegd. Pierre Leurs zei achteraf: "Dèt waas nog ins eine fijne viermiddig, doa hèb ich van genoote!"Op bezoek bij Neer Mussen oudste inwoner Neeroeteren

Vandaag 8 september 2020 brachten Ronny en Arnaud een bezoek aan onze oudste inwoner Renier Mussen/Neer de Mès. Dit jaar was alles iets anders dan normaal, maar twee leden met mondmasker op en op een veilige afstand. Enkel voor de foto wilde Jos en Neer dat we de maskers afdeden. Neer 106 jaar en 202 dagen oud kreeg zoals ieder jaar een exclusieve uitgave met hardcover van ons nieuwe jaarboek 2020. Voor de moment is Renier de oudste nog in leven zijnde mannelijke Vlaming. Hij staat op de 41ste plaat in de ranking eeuweling van België. We merken dat het Neer iets minder gaat en Jos Mussen zoon van Neer bevestigt dit ook. Jos "Wat wil je hij is tenslotte 106 en 1/2 jaar oud en dan is het wel normaal dat men begint achteruit te gaan. Pa heeft ook al een heel mooi leven achter de rug. Twee wereldoorlogen meegemaakt en dan nu die corona doet er geen goed aan. Maar hij is tevreden met wat hij al allemaal heeft mogen meemaken. En zo een dag als vandaag is voor hem weer iets om naar uit te kijken. Jullie doen prachtig werk en wij waarderen het enorm dat jullie mijn Pa niet vergeten en hem ieder jaar een plaatsje geven in jullie prachtige jaarboek, bedankt aan jullie allemaal!" Wij wensen Neer nog vele gezonde dagen op zijn rijkelijke ouderdom toe. Namens het bestuur van Wotra Neeroeteren.


Neer Mussen 106 jaar

18 februari 1914 nog voor de eerste wereldoorlog was begonnen kwam Renier Mussen op de wereld. Op het moment is Neer de oudste mannelijke Limburger en staat hij op de 51ste plaats in de rangschikking van de Belgische eeuwelingen. Uiterlijk ziet Neer er nog even stralend uit als de afgelopen jaren. Zelf vindt hij dat zijn gewrichten toch aan het nalaten zijn, zeker nu het zo een slecht weer is. Met die storm kan hij nog niet meer zijn Belangske uit de brievenbus gaan halen want die felle wind blaast hem omver. Dit jaar hadden we niet alleen Neer zijn godendrankje bij maar ook een oorkonde ontworpen voor de gelegenheid van zijn 106de verjaardag. Renier geniet werkelijk van een heerlijke oude dag. Hier heeft zoon Jos een groot aandeel in hij staat dag en nacht paraat om pa te helpen waar nodig en is de beste gastheer voor al het bezoek wat Neer mag ontvangen. Bij het naar huis gaan zei Neer: "Es het schjoon wéér is komt ge nog maar ins terég dan kenne we nog get ichtere iever vréger!" Wij bedanken Neer en Jos voor hun gastvrijheid en hopen nog dikwijls te kunnen langs komen om te klinken op het welzijn van onze oudste inwoner van Neeroeteren.


' Toen de kanonnen zwegen' tentoonstelling WO2 in Maasbracht

Op deze site vind je de link naar 'WW2 chrashsite' een site van en gemaakt door Michel Beckers. Reeds jaren onderhoud onze ondervoorzitter een goed contact met Michel en wisselt geregeld info uit over crashen van vliegtuigen. Michel heeft ons al zo menige info verschaft ivm deze vliegtuig crashen. Eind vorig jaar werd Ronny op de hoogte gebracht door Michel dat ze een kleine tentoonstelling gingen houden over het einde van de Oorlog in de Maas- en Roerstreek. 

Vandaag 02-02-2020 maakten onze voorzitter en ondervoorzitter een buitenlandse trip naar het verre Maasbracht in Nederland :) (+/-20km) Op het Europlein lag de locatie waar we moesten zijn. Bij onze aankomst werd Michel geroepen en werden we hoe kan het anders in 'Limburg' heel hartelijk door hem ontvangen. We kregen een privé rondleiding door hem zelf. Al direct bij het begin van de tentoonstelling stonden Arnaud en Ronny stom verbaasd van wat ze hier te zien kregen. Met hoeveel man zijn jullie in de vereniging?:"met acht man hebben wij deze klus op ons genomen" antwoordde Michel. Dit hadden wij nog nooit gezien zo een geweldig perfect tot in het kleinste detail verzorgde thema's over het gebeuren van WO2 in hun regio! Een postkantoor uit die tijd volledig authentiek nagebouwd, bijhorende propaganda uit de tijd, foto's, levensgrote etalage poppen aangekleed met originele kleren uit die periode. We volgenden onze gids Michel en kwamen in zijn deel van de tentoonstelling 'de gevallen vliegtuigen'. Onze mond viel letterlijk open, hier ging je echt terug in de tijd. Teveel om op te noemen, maar als we zeggen dat er op ware grootte een stuk van een vliegtuig was nagebouwd dan weten jullie het wel. Drie motoren uit vliegtuigen die neergestort waren stonden er te prijken tussen tientallen van levensgrote etalage poppen allemaal in originele uitrusting.  Hier kwam ook Ivo Wilms, archeoloog van beroep ons te woord staan. Werkelijk dit hadden wij nog nooit gezien zo een op en top natuurgetrouwe tentoonstelling over WO2 met dan nog eens twee gastvriendelijke begeleiders die op iedere vraag van ons een antwoord wisten te geven. In de volgende ruimte kwamen we bij de bevrijding der regio Maas en Roerstreek uit. Echte taferelen waren hier nagebouwd op ware grote en veel unieke stukken waren er te bewonderen. Een vest van de eerste Amerikaanse bevrijder van Roermond met bijhorende foto vond ik persoonlijk zeer prachtig. In een andere ruimte kon je een film gaan bekijken van personen geïnterviewd over hun ervaring tijdens de bevrijding. In een hoek lagen meer dan een ton aan opgegraven vliegtuig onderdelen en voorzien van foto's over dit project. Zelfs een staartstuk van een vliegende bom kon je er bewonderen. We kregen koffie en koek aangeboden door Michel. Laten we niet vergeten dat ook wij niet met lege handen gekomen waren. Voor Michel Beckers zijn medewerking in verschillende onderzoeken hadden we hem 2 jaarboeken overhandigd waar het verslag in stond van de Hallifax en de Wellington. Wij gaan zeker nog eens terug om alles nog eens rustig te bekijken want dit was echt de moeite. EN GELOOF HET OF NIET MAAR DE INKOM IS OOK NOG GRATIS. klik op volgende link voor meer uitleg tentoonstelling: Toen de kanonnen zwegen


Presentatie bij de leden van Okra Neeroeteren

Vandaag 14 januari 2020 waren voorzitter Arnaud Grispen en Ronny Witting gastspreker bij Okra Neeroeteren in het Ontmoetingshuis te Voorshoven. Op uitnodiging van Liza Aengeveld werden we gevraagd een presentatie te komen geven over de werking van onze heemkundige kring Wotra. Onze ondervoorzitter Ronny Witting had zich deze taak ter harte genomen en maakte voor de gelegenheid een prachtige powerpoint over onze vereniging. Na eerst een woordje uitleg van Liza Aengeveld werd het woord overgegeven aan Ronny die gastspreker van dienst was. Aan de hand van een prachtige power- point werd op een groot scherm de verschillende onderwerpen uitgelegd. Te beginnen met het ontstaan van onze kring. Een klein woordje van uitleg over hoe we te werk gaan, werd allemaal zeer duidelijk aan de hand van foto's. Ronny had ook enkele oude foto's van gekende dorpsfiguren in de presentatie verworven en al rap kwamen de herinneringen aan deze personen en of gebeurtenissen naar boven. De aanwezige leden van Okra waren allemaal reuze enthousiast over wat ze allemaal te zien en te horen kregen. Arnaud en Ronny mochten na afloop heel veel felicitaties in ontvangst nemen. Zo zei men: "zo een fijne namiddag hebben we nog nooit gehad, prachtig wat jullie ons hier hebben laten zien"! Dit is voor ons de grootste waardering die men kan krijgen, zo weten we nogmaals dat we zeker de juiste weg zijn ingeslagen met de werking van onze vereniging.

 Witting Ronny