IN DE PERS

Dit jaar herdenken we het einde van de Eerste Wereldoorlog honderd jaar geleden. In de MAzine juli 2018 staat onze bijdragen over deze periode in Neeroeteren.


 Muntkenner Arnaud Grispen giet rijke geschiedenis van Maaseikse centen in boek

 

'Enkele unieke vondsten gedaan in de Maaseikse bodem'

 

Maaseik - Phillip PERGENS

 Met zijn vijfde wetenschappelijk boek spitte muntkenner Arnaud Grispen (62) uit Neeroeteren (Maaseik) de rijke geschiedenis van zijn eigen gouw naar boven. Het resultaat zijn 150 centjes, klein en groot, die beschreven worden in het boek ‘Opmerkelijke muntvondsten op Maaseiker Grondgebied. Van de Kelten tot Wereldoorlog II’. “Ik heb hier drie jaar lang aan gewerkt”, zegt de specialist numismatiek. Het beschreven topstuk is wellicht de gouden munt van Jan Van der Marck uit 1483. “Die werd wereldwijd nog nooit in natura teruggevonden, maar werd in de zomer van 2016 in Heppeneert opgegraven.”

  

 Met vijf boeken, waarvan al duizenden exemplaren over de toonbank gingen, en tientallen wetenschappelijke publicaties is Arnaud Grispen een begrip in het wereldje van de muntkunde ofwel numismatiek. Hij beschreef jarenlang munten waarvan de focus vaak op de Belgische exemplaren lag, maar nu zocht hij het dichter bij huis. “Ik krijg nog elke week mensen over de vloer die de betekenis en waarde van hun gevonden muntjes willen kennen”, vertelt Grispen. “Voor mij is het een passie om de oorsprong en geschiedenis te achterhalen en ik vond het tijd om het geld dat op het grondgebied van Maaseik, Neeroeteren en Opoeteren gevonden werd, in kaart te brengen. Ik heb hier drie jaar aan gewerkt en er de 150 meest opmerkelijke exemplaren uitgehaald. Voor de documentatie klopte ik aan bij collega’s wereldwijd. Onder meer specialisten uit Nederland, Groot-Brittannië en zelfs Canada hebben me geholpen.”

 1483

 Twee millennia aan opgegraven en gevonden munten worden beschreven. “De munten zijn van musea en verzamelaars. Vaak werden ze gevonden met metaaldetectoren. Iedereen die heeft geholpen beschikt over een officiële erkenning en liet zich registreren. Er zitten ook enkele stukken bij die ik zelf heb gevonden, maar het merendeel komt van elders, al lagen ze wel in Maaseikse grond.”

 Daartussen enkele winstgevende exemplaren, die op veilingen intussen een veelvoud van hun oorspronkelijke waarde hebben. “Maar ik heb voornamelijk naar de geschiedkundig interessante munten gekeken. Zo zit er een gouden munt van Jan Van der Marck uit 1483 tussen. Die werd wereldwijd nog nooit in natura teruggevonden, maar werd in de zomer van 2016 in Heppeneert opgegraven. Het gaat om een munt die een stukje mist.”

 

 Munthuis

 Maar Grispen werpt ook een blik op de eigen muntslag van Maaseik. “De Maas zorgde ervoor dat de stad zeer belangrijk was in de historische handelsroutes. Veel teuten of rondtrekkende handelaars passeerden hier, wat ervoor zorgde dat hier veel verschillend geld in omloop was. De waarde van de centen werd berekend op basis van de gebruikte grondstof en zijn gewicht. Dat was ook nog zo in de periode 1582 tot 1646, toen Maaseik zijn eigen munthuis had waar munten werden geslagen. Een uitzonderlijk gegeven, want geld werd slechts op enkele plaatsen gemaakt. Een van de munten die ik heb beschreven dateert uit die tijd en was een vergissing, want ze werd in spiegelschrift geslagen.”

 Ook beschrijft de Neeroeterenaar gevonden muntgewichten en besteedt hij aandacht aan valse centen. “Valsmunters zijn van alle tijden”, zegt Grispen hierover.

Bij elke beschreven munt staan foto’s op ware grootte, maar wie enkele exemplaren in het echt wil zien kan hiervoor nog bij Musea Maaseik terecht. Daar loopt momenteel nog de tentoonstelling ‘Na eeuwen opgepiept. Van lood tot goud’. “Je kan er onder meer twee gouden exemplaren uit 1647 bewonderen”, besluit Grispen.

 

Info: ‘Opmerkelijke muntvondsten op Maaseiker Grondgebied. Van de Kelten tot Wereldoorlog II’ (19 euro). ISBN: 9789460793981. Te koop bij de boekhandels en ’t Krantje in Neeroeteren

 


HBVL 15/12/2015
HBVL 15/12/2015
Reportage over Hendrik Vandebroek "Passeur WOI" met Ronny Witting