Fotoboek Gustave Nagant 1885-1905

 

Dit fotoboek bevat alle foto's van Gustave Nagant (1852-1934) die we tot op heden konden verzamelen. Gustave woonde in de Schootsheide op de Elerweg 75, in de volksmond gekend als "Villa Legang". Hij was de zoon van François Lambert Nagant (1809-1902) en Josephine Pirard ( 05 oktober 1866 in Ans). 
Sinds 1847 was het toegelaten het kanaalwater uit de nabijgelegen Zuid-Willemsvaart te gebruiken voor de bevloeiing van woeste gronden. Na het consortium 'Société Liègeoise" kocht ook Nagant 60 hectare heide in de nabijheid van Neeroeteren.
Gustave was landbouwkundig ingenieur en fotografeerde heel wat pittoreske plaatsen in Neeroeteren en omgeving. Het is door zijn oog voor gebouwen en omgeving dat wij nu beschikken over een hele reeks tijdsdocumenten van voor en na 1900. Dit zijn stuk voor stuk unieke plaatjes, sommigen voorzien van een woordje uitleg op de achterzijde geschreven door Gustave zelf.
Het is aan ons om deze foto's te kunnen lokaliseren. Van enkele foto's hebben we al een juiste locatie kunnen bepalen. 
We doen er alles aan om deze collectie te bewaren, daarom heeft onze archivaris en grafisch kunstenaar Ronny Witting in samenwerking met voorzitter Arno Segers een voorbeeld fotoboek samengesteld. Bedoeling is om dit werk uit te breiden en eventueel uit te geven onder boekvorm waarin we nog meer en gedetailleerder te werk kunnen gaan. Dit boek kan dan dan namens onze heemkundige kring aangeboden worden aan geïnteresseerde personen. (streefdoel: in de loop van 2017)

Om een zicht te krijgen voor eventuele interesse van onze medeburgers in dit werk kan men een bericht sturen via onderstaand contactformulier, waar men zich vrijblijvend kan aanmelden voor een exemplaar.     

 

Klik op onderstaande link om het voorbeeld te kunnen bekijken.

 

Fotoboek Gustave Nagant 1885-1905

 

 


Voer de code in:

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.