Activiteiten Wotra Neeroeteren 


Noella Vandebroek schenkt het boek 'De geschiedenis van Neeroeteren' uit 1905.

Onze ondervoorzitter Ronny Witting was op bezoek bij Etienne Goyens en Noella Vandebroek te Neeroeteren. Voor een onderzoek naar gebeurtenissen tijdens WO2 mocht Ronny beroep doen op Etienne zijn kennis als NSB lid. Tijdens onze gesprekken werd er ook over Wotra gepraat. Noella haalde een boek te voorschijn wat ze graag aan onze heemkundige kring Wotra wilde schenken. Het ging hier over de eerste druk van het boek geschreven door P.J. Maas geschiedschrijver van Neeroeteren uit 1905. Noella had dit boek eens op de kop kunnen tikken bij een rommelmarkt. Nu had ze het graag aan onze kring geschonken zodat dit boek niet zou verdwijnen. We zijn zeer opgetogen over deze schenking. Temeer daar wij als heemkundige kring alleen maar beschikten over herdrukken van dit boek. Noella en Etienne bedankt voor deze waardevolle bijdrage aan ons erfgoed. 


Bezoek aan Renier Mussen (Neer de Més) oudste inwoner van Neeroeteren.

 Donderdag 24 oktober 2019 gingen voorzitter Arnaud en ondervoorzitter Ronny op bezoek bij onze oudste inwoner Neer de Més (18-02-1914). Naar jaarlijkse traditie schenken wij namens de heemkundig kring Wotra Neeroeteren een exclusief jaarboek aan onze oudste inwoner. We werden weer zeer gastvrij ontvangen door Neer en zijn zoon Jos Mussen. Na overhandiging van ons jaarboek, werd ons een heerlijk glaasje wijn aangeboden. Renier 'Neer' ondertussen al 105 jaar en 8 maanden en 6 dagen oud is nog steeds zeer helder van geest en kon ons weer trakteren op enkele mooie verhalen uit zijn jeugd. Deze werden direct genoteerd en zijn nu reeds netjes gearchiveerd en komen zeker aan bod in ons volgend jaarboek. Wat een rijk gevuld leven heeft Renier al achter de rug en wij horen bij de gelukkigen die mogen meegenieten van zijn verhalen, verhalen die soms 100 jaar geleden zijn gebeurd. Die Neer zelf nog heeft meegemaakt!!! Een vraag moeten we nog eens uitzoeken, is Renier de langst gepensioneerde persoon van België? Want sinds 1950 geniet Neer al van zijn pensioen. Zoals Neer zelf zegt: de staat is niet gelukkig met mij :) Een ander wereldrecord wat Neer nog op zijn naam mag schrijven: wat doe je als het mooi weer is in de zomer? Dan ga je toch even je ramen verven, met 105 jaar en 6 maanden ben je daar zeker niet te oud voor vind Neer! Zie foto's 


Erfgoed dag 2019 in CCN.

Enkele maanden geleden werd er gestart met de voorbereidingen aan de erfgoed dag 2019 in het culturele centrum te Neeroeteren. Arnaud, Matty en Willy waren de organisatoren van onze heemkundige kring die deze taak ter harte hebben genomen. Samen met het musea Maaseik, heemkunde Utersjank en het documentatie centrum Maaseik werd er gewerkt rond het thema oude ambachten. Matty had met schoenmaker Leo Kesters kunnen regelen dat we enkele van zijn oude werktuigen mochten tentoonstellen. Een film van schoenmakers Leo Kesters en Jaak Winters kon de ganse dag bewonderd worden aan de mooi verzorgde stand. Willy had met imker Jos Lipkens afspraken gemaakt en ook deze waren aanwezig met levendige bijen. Hier kreeg men een vakkundige uitleg over het beroep van imker. Nico Smeets liet de mensen zien hoe men een schilderij op vakkundige wijze terug in zijn originele kleuren kon brengen. Een poppenspeler, drukker, mandenvlechter, wol spinster, houtbewerkers, een kast van de sigarenmaker en tal van documentatie was er verder nog allemaal te bewonderen. Willy, Lisette en Matty zorgden voor de bemanning achter de toog. De samenwerking tussen de verschillende heemkundige kringen en stad Maaseik verliep vlekkeloos. Op het einde van deze zware dag mochten we terug kijken op een zeer geslaagde editie.


Onze deelname aan de kwb tentoonstelling 2019 in CCN.

Onder leiding van onze nieuwe voorzitter Arnaud Grispen, werd voor de vijfde keer op rij deelgenomen aan de jaarlijkse kwb tentoonstelling in het culturele centrum te Neeroeteren. De ingrediënten om een geslaagde stand tot uitbeelding te brengen zijn ondertussen gekend. Arnaud, presenteerde zijn nieuwe boek over muntvondsten in en rond Maaseik, voor het determineren van oude munten kon men beroep doen op zijn vakkennis als gewaardeerd numismaat. Om je smaakpupillen wat te prikkelen, boden we dit jaar weer ons ondertussen gekend Neroters Doeierke aan. Zoals ieder jaar werd dit met veel charme aangeboden door Lisette Swennen de echtgenote van onze voorzitter. Honderden foto's kon je bewonderen op grote banners. Nieuw was dit jaar de Schans van Voorshoven in miniatuur en met Jos Zoons hadden we ook nog eens een expert op dit gebied ter beschikking om de nodige uitleg te geven bij dit project. Op een groot scherm werden oude films en foto's gepresenteerd dmv onze nieuwe aanwinst 'mister beamer' :)! Dit was een schoot in de roos, het was heerlijk om te zien dat sommige van onze bezoekers oude bekende konden terug zien in zeg maar ware grote. Een speciale plek hadden we voorzien voor onze overleden voorzitter Arno Segers, zijn echtgenote Francine bedankte ons nog eens nadrukkelijk voor deze mooie manier van respect tonen aan haar geliefde man. Graag gedaan Francine. Laten we nog iedereen van onze vereniging bedanken voor zijn inzet om dit alles mogelijk te maken.

Cultuurprijs winnaar Maaseik 2019 Arnaud Grispen

Onze voorzitter Arnaud Grispen is in hart en nieren numismaat. Reeds vanaf zijn 8ste levensjaar was hij gefascineerd van munten. Van zijn grootmoeder kreeg hij zijn eerste muntjes en zo begon voor hem zijn passie voor munten. Iedere zondagavond, wanneer zijn koffertje weer eens klaar stond om naar de bakkersschool in Antwerpen te gaan kreeg hij van zijn grootmoeder een centje mee om zich een munt te kunnen kopen in de grote stad Antwerpen. Hiermee begon een passie, die later een levenswerk werd. In 1989 verscheen het eerste boek “Belgische munten onder de loep” (1832-1989), in 1992 verscheen de tweede publicatie “Gids voor muntverzamelaars. In 1995 verscheen het vervolg van de Franstalige catalogi van Charles Dupriez (1948) en Léon Bogaert (1972), de basiswerken van de Belgische numismatiek. Een vierde boek verscheen in 2007, Officiële munten, penningen, proefslagen en hun varianten van het Koninkrijk België, vanaf 1995 tot 2001 en aanvulling 1970-1994. Vorig jaar 2018 verscheen zijn vijfde boek “Opmerkelijke muntvondsten op Maaseiker grondgebied - Van de Kelten tot Wereldoorlog II”. Arnaud schreef ook nog talloze artikels voor verschillende tijdschriften. Regelmatig word hij ook gevraagd om lezingen te geven over zijn kennis van numismatiek. Je kan hem ook tegen komen op onze velden in en rond ons dorp, samen met zijn collega's zoekt hij hier met zijn detector de velden af naar munten of andere objecten, zoals onderdelen van neergekomen vliegers tijdens WO2 in Neeroeteren. Reeds 6 jaar is hij lid van onze heemkundige kring Wotra. Begin dit jaar na het overlijden van onze vorige voorzitter Arno Segers werd Arnaud verkozen tot zijn opvolger. Als collega's van Arnaud wisten wij zijn werken en inzet te waarderen en stelde wij nog onder impuls van Arno Segers een prachtig dossier samen, dit werd voorgedragen aan de cultuurraad van de stad Maaseik. Na twee jaar zijn kandidatuur voor cultuurprijs te hebben ingediend, was het dit jaar eindelijk zo ver. Woensdag 3 april mocht Arnaud Grispen de 'Cultuurprijs 2019 Stad Maaseik' in ontvangst nemen. Van burgemeester Johan Tollenaere en Schepen Myriam Giebens van de Stad Maaseik, kreeg Arnaud deze prachtige onderscheiding overhandigd in zaal 'De Riet' te Opoeteren. Arnaud kreeg een stadspenning van de stad Maaseik en bijhorende oorkonde. Verder is aan deze prijs een geldsom verbonden, Arnaud heeft ervoor gekozen deze in zijn fonds voor de publicatie van zijn hand te laten storten. Zijn echtgenote Lisette Swennen mocht een mooie ruiker bloemen in ontvangst nemen uit naam van de cultuurraad Maaseik. Het ganse gebeuren werd afgesloten met een hapje en een drankje. Arnaud wij zijn allen zeer trots op wat je voor onze vereniging betekent, nog een dikke proficiat namens het ganse bestuur van Wotra.



Neer Mussen 105 jaar

Ondertussen een vast punt op onze agenda: Verjaardag Neer Mussen, oudste inwoner van Neeroeteren. Neer de Més werd 18 februari 2019 jongstleden 105 jaar. Geboren 1914 en het lijkt of de tand des tijd geen vat op hem heeft, nog steeds even pienter van geest en lichamelijk mag hij niet klagen. We hadden een leuke babbel met Neer, waar, hoe kan het anders over vroeger werd gepraat. Neer zijn jeugdjaren zijn voor ons een ver verleden en laten ons wegdromen naar de goede oude tijd, van zand en kiezel weggetjes zonder straatverlichting, de gezellige 'ichter' avonden gevuld met verhalen van eens. Waar de borrel nog vlot de ronde deed en de sigaar werd opgestoken achter de Leuvense kachel. Geweldig om met een mens nog te kunnen praten over zijn jeugd, al ligt die 100 jaar terug. Voor de moment is Neer de 3de oudste inwoner van Limburg en staat hij op 107ste plaats in de ranking van Belgie. We brachten ook nog een fles mee van zijn lievelingsdrank, waarmee hij zijn tv avonden wat smaakvoller kan maken. Neer nog een dikke proficiat namens het bestuur van Wotra en alle inwoners van Neeroeteren.



Bezoek aan onze oudste inwoner Neer Mussen.
Een kleine afvaardiging van onze heemkring Wotra Neeroeteren, bracht vandaag een bezoek aan onze oudste inwoner Neer Mussen (18-02-1914). Naar goede gewoonte hebben we Neer weer een exclusieve uitgave met hardcover van ons jaarboek overhandigd. Neer doet het nog steeds goed, alleen vind hij het weer de laatste dagen een beetje slecht en dan wille de gewrichten neet mier zo good mét doon :) Maar met 104 jaar en nog 2 maandjes te gaan om de kaap van 105 jaar te halen, mogen we zeker niet klagen aldus Neer. Aan alle inwoners van Neeroeteren prettige feestdagen namens Neer Mussen.

 


Arnaud Grispen geeft signeersessie op boekenbeurs te Antwerpen.

Reeds het vijfde boek van zijn hand werd dit jaar uitgebracht, "Opmerkelijke muntvondsten op Maaseiker grondgebied". Dit 170blz. tellende boek, geeft een overzicht van muntvondsten in onze regio, gaande van Kelten tot Wereldoorlog 2. In juni verscheen reeds een artikel over dit prachtig geïllustreerde boek in het Belang van Limburg. Als bekroning voor heel zijn inzet over meer dan 50 jaar intensief bezig te zijn met de muntgeschiedenis onder de loep te nemen. Werd Arnaud uitgenodigd om vrijdag 2 november 2018 een signeersessies te geven op de boekenbeurs in Antwerpen. "Het heeft toch wel iets om tussen al die top auteurs als hobby auteur te mogen zitten."  Er werd zelfs een interview van Arnaud afgenomen, door een studente die dit als opdracht had meegekregen van de campus. Ook tal van mensen uit andere provincies waren geïnteresseerd in Arnaud zijn vakkennis over munten. Zo heeft hij verschillende boeken met een persoonlijke tekst mogen voorzien. Wij als vereniging kunnen zeer fier zijn op onze collega, die niet alleen een verrijking op gebied van muntkennis is, maar ook nog eens een zeer sympathieke en gedreven bestuurslid.

Namens het bestuur, een hele dikke proficiat Arnaud!!!!  


KWB tentoonstelling 2018

 

     Pasen en Paasmaandag stelden we onze deuren weer open tijdens de jaarlijkse KWB tentoonstelling. Een eeuw voetbal in Neeroeteren, archieffoto's van Wotra, motorcross te Neeroeteren, het patrimonium van de schutterij Sint-Catharina uit Berg-Waterloos, Arnaud Grispen deed gratis taxatie van oude munten en je kon weer proeven van ons Neroters Doeierke. Lag het aan de Ronde van Vlaanderen die deze dag gereden werd of zijn de mensen niet meer gewonnen voor het verleden van Neeroeteren? Wel mochten we vaststellen dat ons lokaal niet erg toegankelijk is, veel bezoekers wisten niet eens dat er op de 1ste verdieping iets te zien was!!! Voor de ouderen onder ons is de steile trap naar boven een No Go!!! De opkomst was minder dan andere jaren, ook op Paasmaandag bleef het grote publiek in ons lokaal uit.

    We laten ons echter niet ontmoedigen, want de bezoekers die toch de weg naar boven vonden, waren zeer enthousiast over onze smaakvolle aankleding van het lokaal. De gesprekken en verhalen over vroeger deden ons beseffen dat we zeker moeten blijven volhouden en de ingeslagen weg moeten verder zetten. Het digitale tijdperk is een groot voordeel om alles te archiveren, we zien hier op onze website meer en meer bezoekers komen. Dit is de nieuwe generatie bezoekers, wanneer men vroeger iets wilde zien, moest men naar buiten komen. Het internet is zeker een voordeel om al die oude foto's eens rustig thuis te kunnen bekijken, het nadeel, het sociale contact en de eventuele verhalen achter sommige foto's blijft verborgen en zal nooit verteld kunnen worden. Aan al onze bezoekers doen we dan ook een oproep, heb je een leuk verhaal over iets uit het verleden van Neeroeteren. Hier op onze site vind je een contactpagina, stuur eens een berichtje en als jullie willen komen we even langs om deze leuke anekdotes te noteren en al zo te archiveren voor onze volgende generaties.                                                  

                                                                                                                                                                                                               Witting Ronny

 

 


Pasen 1 april 2018


paasmaandag 2 april 2018


Erfgoed

van Sint-Catharina schutterij terug naar ons heem.

 

     Onlangs kregen we het bericht dat het patrimonium van de schutterij Sint-Catharina uit Berg-Waterloos terug naar Neeroeteren komt, mede door toedoen van het Schepencollege en in het bijzonder de schepen van cultuur Myriam Giebens. Onder andere het vaandel, het zilverwerk, drie verschillende kostuums, een degen met schede en een trommel maken deel uit van het patrimonium.In Neeroeteren hebben niet minder dan zeven schutterijen bestaan. De oudste sociëteit was de Sint-Jorisgilde, ook Oude Schutten geheten. Deze gilde werd opgericht “ter eeren des Hochwerdighen Sacraments ende des heylighen Martelers ende gloriosen Ridders, des goeden Sint-Joris, ende te loeve ende te dienst onsen genedighen Heeren, Heer van Luyck ende haer genaedighe Vrouwe van Thorn ende des goeden dorps van Nederoeteren …”. Het gildereglement werd op 20 februari 1478 door Lodewijk van Bourbon, prinsbisschop van Luik en door Gertrudis van Sombreffe, abdis van Thorn, goedgekeurd en bezegeld. Naast de schuttersmaatschappij van Sint-Joris bestonden er vanaf de 18de eeuw nog drie andere schutterijen te Neeroeteren, de Sint-Catharina gilde, ook jonge schutten geheten, de Sint-Lambertusgilde en de Sint-Anna gilde. De oudste platen van het eremetaal van deze schutterijen dateren van 1623, 1603 en 1638. Wat de Sint-Catharina schutterij betreft vermeldt een oorkonde nochtans het jaar 1589. In 1989 vierde deze schutterij trouwens het 400-jarig bestaan. Helaas zijn al deze schutterijen ter ziele gegaan. Het patrimonium van de Sint-Catharina schutterij werd sinds 2007 bewaard in het depot van de stad. Op het schepencollege van 19 februari 2018 werd beslist het patrimonium in bewaring te geven van de Heemkundige Kring Wotra – Neeroeteren.

Uiteraard doet de Heemkundige Kring Wotra nu een warme oproep naar oud-leden van de Sint-Catharina gilde die in het bezit zijn van; oude foto’s, films, documenten, archiefstukken, om dit kenbaar te maken aan en ter beschikking te stellen van de Heemkundige Kring. Wij inventariseren en digitaliseren deze stukken en ze worden nadien terug aan de oorspronkelijke bezitter bezorgd.

 



NEER MUSSEN 104 JAAR

18 februari 1914, nog voor de eerste wereldoorlog was uitgebroken zag Neer Mussen het levenslicht. Nu 104 jaar later is hij de oudste inwoner van Neeroeteren en verkeerd nog steeds in een goede gezondheid. Om zijn winteravondjes een beetje te verzachten, brachten we een "zeer oude" Bols genever mee !!! Ik heb al veel bezoek gehad dit jaar, zelfs de Burgermeester is hier geweest en had een mooie bos bloemen bij. Al mijn geburen en vrienden waren ook hier, ja ze zijn me niet vergeten. En nog even dit: mijn verhaal is al door heel wat mensen gelezen, deze komen mij dan vertellen hoe mooi ze het vonden. Daar ben ik wel heel fier over, nogmaals dank hiervoor. Neer via deze weg ook nog eens een dikke proficiat en op naar de 105 jaar !!!

 

 

 




Lezing muntvondsten in en rond Maaseik

door Arnaud Grispen

Gisterenavond, 9 november 2017, om 19h was een grote groep geïnteresseerde personen komen luisteren naar de boeiende lezing over muntvondsten in en rond Maaseik door Arnaud Grispen. Arnaud Grispen heeft er zijn levenswerk van gemaakt. Met een vijfde boek in de maak en tal van artikels geschreven voor verschillende gerenommeerde instanties. Kon Arnaud met zijn schat aan kennis de mensen boeien door alles tot in de puntjes op een verstaanbare wijze uit te leggen. Met een verzorgde PowerPoint van de tentoongestelde munten, kreeg men een beter zicht op deze mooie exemplaren die te bewonderen zijn in het musea van Maaseik. Nico Smeets, collega en vriend van Arnaud had zijn muntvondsten ter beschikking gesteld en was voor de gelegenheid assistent van Arnaud. Na afloop van de lezing werd en nog een tombola gehouden onder de aanwezigen met als prijs vijf boeken van Arnaud Grispen. Hierna verplaatste het ganse gezelschap zich naar het musea van Maaseik om de tentoonstelling te bewonderen. Het was een zeer geslaagde avond en voor geïnteresseerden loont het zeker de moeite om eens een kijkje te gaan nemen in het Musea van Maaseik. De tentoonstelling loopt nog tot 8 januari 2018.



Open monumentendag 2017

Zondag 10 september. Andre Verheyen (voorzitter heemkundige kring Elen) had ons gevraagd een lezing te willen geven over de 'spionagedienst WO I te Neeroeteren'. Onze ondervoorzitter Ronny is reeds jaren bezig met onderzoek naar dit thema. Zijn kennis is in de jaren dan ook uitgegroeid tot een kleine databank. Er passeerden drie groepen, samen +/- 60 personen. Ronny wist ze allen te boeien met verhalen over: Kernelke, Louis Peeters, Passeurs Vandebroek, Van Lee, Claessens, Bours en nog vele anderen. De route die genomen werd tijdens de ontvluchting aan bezet België werd netjes uit de doeken gedaan, alsook de verschillende manieren om 'de draad'  te passeren. Het 'vluchtoord Uden' , de ontsnapping van 'Hendrik Vandebroek' uit de gevangenis in Hasselt, het verhaal over 'Hendrika Vandebroek' , dood gebleven aan de draad. Onze voorzitter Arno Segers was voor de gelegenheid 'fotograaf van dienst'  en zorgde voor het lichamelijk welzijn. We mogen het een geslaagde namiddag noemen daar aan de duiker bij paal 26 op de Bek te Neeroeteren.




Heemkundige Kring Wotra gaat “ichteren” bij de bewoners van zorgcentrum Het Park.
 
De eerste in een reeks van “ichter-namiddagen", een organisatie van de Heemkundige Kring Wotra naar een idee van Matty Doumen en met gastspreker Ronny Witting met een projectie van oude foto’s, mag als zeer geslaagd bestempeld worden.
 
Onder de titel  ‘Jaak van Kiêpke geit op reis ' , maakten de bewoners van zorgcentrum Het Park te Neeroeteren kennis met oude bekenden van ons dorp uit hun jeugdjaren. Ruim een week op voorhand werden de bewoners al warm gemaakt en hun nieuwsgierigheid gewekt door de tentoonstelling van foto’s op een zestal banners van twee meter in de gangen van het zorgcentrum.  Als begenadigd verteller wist Ronny menige reacties van het talrijk aanwezige publiek uit te lokken. Ook door de bewoners werd er actief meegewerkt en kwam menig verhaal en herinnering naar boven. Dit verdient zeker navolging, want ons ruime archief aan foto’s bevat  nog heel wat leemtes en dient verder aangevuld met ongekende verhalen die ons door de bewoners kunnen verteld worden.
 
Tijdens een slotwoord waren de wederzijdse dankwoorden oprecht en gemeend. De directeur van het centrum, Johan Wijnen, dankte de mensen van Wotra voor deze geslaagde namiddag en zeer boeiende uiteenzetting door Ronny Witting. De voorzitter van de Heemkundige Kring, Arno Segers, dankte op zijn beurt voor de eer die hun te beurt viel om een bezoek te mogen brengen aan de bewoners van het zorgcentrum met de stellige belofte dat er zeker nog een vervolg zou komen op deze geanimeerde namiddag. Ook de drijvende krachten achter deze organisatie, Ronny en Matty, werden nog eens extra in het dankwoord betrokken. Tot slot werden nog een aantal fotoboeken ' Wie het vreger waas – een uitgave van de Heemkundige Kring – als geschenk aangeboden aan het animatieteam zodat de bewoners nog eens rustig op eigen tempo kunnen nagenieten van de schoonheid van ons dorp Neeroeteren zoals het was in de vorige eeuw.



KWB tentoonstelling 2017.

 

    Voor de derde keer op rij namen we tijdens de paasdagen deel aan de KWB tentoonstelling in het CCN. Voor de gelegenheid hebben we ditmaal ons lokaal open gesteld voor het publiek.

Ons thema was "minse oet oz derp Nerotere". Tevens kon iedere bezoeker proeven van ons "Neroters Doeierke". Een vaste waarde ondertussen is de "taxatie van oude munten" door bestuurslid Arnaud Grispen

Wij willen iedereen bedanken voor de vele feedback die we kregen ivm foto's die we tentoon gesteld hadden. Wij gaan deze info aan ons archief toevoegen en gebruiken in ons volgende jaarboek. Namens het ganse bestuur "een grote dank aan al onze bezoekers" !!!!



Bezoek aan Neer Mussen 103 jaar.

 

    Deze week bracht bestuurslid Ronny Witting een bezoek aan Renier "Neer" Mussen. Neer is de oudste inwoner van Neeroeteren, op 18 februari 2017 werd hij 103 jaar. Hij verkeert nog steeds in een goede gezondheid en zijn geheugen heeft hem nog niet in de steek gelaten. Dus tijd om een gesprek met Neer te hebben over het verleden van Neeroeteren. In ons volgend jaarboek brengen we zijn verhalen en herinneringen aan de oude tijd in Neeroeteren.

Wil je weten wat het geheim is om 103 jaar te worden? Kom naar de KWB tentoonstelling op Pasen en Paasmaandag en we zullen je "Neer" zijn recept vertellen.                                

                                                                                          

                                                                                               Ronny Witting





Lezing over WOI door Frans Medaer.

Woensdag 25 november 2015, gaf Frans Medaer een lezing over de gebeurtenissen tijdens WOI aan de Maaskant met bijzondere aandacht voor Neeroeteren. De talrijk opgekomen gasten konden genieten van een prachtige lezing, die voorzien was van bijhorende powerpoint met meer dan 200 foto's en muzikaal toemaatje van Frans zelf.  



KWB tentoonstelling 2016

  Pasen 2016, hadden we een expositie van een kleine greep uit ons archief in het CC van Neeroeteren. Onze bestuursleden gaven deskundige uitleg waar gewenst en mochten zelf ook weer interessante anecdotes registreren voor ons heem. Arnaud Grispen was present om de bezoekers vakkundig te woord te staan bij het taxeren van hun meegebrachte munten. We mogen ook dit jaar weer fier zijn op onze bijdrage, de bezoekers waren zeer enthousiast over het tentoon gebrachte materiaal. 

 



Lezing Arnaud Grispen bij Rotaryclub Maaseik

Gisterenavond 20 oktober 2015, gaf Arnaud Grispen present voor een lezing over numismatiek, met aandacht voor de munten geslagen te Maaseik. De leden van de Rotaryclub Maaseik waren talrijk verschenen om deze leerrijke avond bij te wonen. Met veel enthousiasme bracht Arnaud een waaier aan interessante wetenswaardigheidjes over oude munten van gans België, maar ook specifiek deze die in Maaseik gevonden werden.   



Detecteren crashsite Vickers Wellington BJ 876 

Mei 2015 na veel onderzoek gedaan te hebben, gingen we samen met ooggetuige Gaspard Verheyen naar de locatie waar op 01-08-1942 een bommenwerper van het type Wellington was neergestort. Gaspard wees ons de exacte plaats aan. Arnaud Grispen zocht de weide af met zijn detector en kon al rap resultaat boeken. Samen met voorzitter Arno Segers en Ronny Witting werd het ene voorwerp na het andere boven gehaald.